Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kaverusten idea poiki maailmanlaajuisen bisneksen – nesteiden suurpakkaus korvaa tynnyrit

Pietarsaarelaisen Fluid-Bagin tarina juontaa juurensa 1970-luvulle. Kokkolalaisinsinööri piti tehottomana appelsiinimehun rahtausta metallisäiliöissä Brasiliasta Eurooppaan. Hänen mielestään täytyi olla joustavampi tapa käsitellä, lähettää, tyhjentää ja puhdistaa pakkauksia. Muutaman kaveruksen kanssa syntyi idea joustavista pakkauksista ja koko kuljetusjärjestelmästä. Nyt Fluid-Bag on toiminut kolme vuosikymmentä ja tuottaa vuodessa jo satatuhatta suurpakkausta.

Toimitusjohtaja Jan Backman esittelee tuhat litraa vetävää joustavaa säiliötä, joita yhtiö valmistaa satatuhatta kappaletta vuodessa.
Kuva: Petri Puskala / Yle
Helena Mehtälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolmekymmentä vuotta sitten kokkolalaiskaverukset keksivät idean joustavasta suurpakkauksesta nesteiden kuljetuksiin. Aluksi sitä kehiteltiin yhteistyössä puunjalostaja Schaumanin kanssa, sitten Fluid-Bag vuokrasi hallin Pietarsaaren kaupungilta. Nyt yrityksen omaksi ostamassa jättihallissa valmistuu satatuhatta muovipakkausta puu- ja metallikehikkoineen vuodessa. Yksi pakkaus vetää tuhat litraa nesteitä: lääkkeitä, elintarvikkeita tai vaikka voiteluaineita.

– Markkina-alueena on koko EU, jonne menee 80 prosenttia viennistä. Siitä Saksa on suurin markkina-alue. Loput viennistä menee ympäri maailmaa, USA:han ja E-Amerikkaan, Aasiaan ja Australiaan, kertoo Fluid-Bagin toimitusjohtaja Jan Backman.

Työntekijämäärä on kasvanut Pietarsaaressa ja Thaimaan tehtaalla yhteensä lähes kahdeksaankymmeneen. Pietarsaaressa on äskettäin palkattu neljä henkeä lisää ja henkilökuntaa on 54 - Thaimaassa tytäryhtiö työllistää 24 henkeä.

Asiakkaina öljy- ja elintarvikejättejä

Asiakkaina on öljy-, lääke- ja elintarvikejättejä kuten Nestle, Bayer, Exxon ja Shell. Fluid-Bag siirtyi kokonaan pedersöreläisen osaomistajansa Solvingin haltuun viisi vuotta sitten. Yritys nousi taantumasta.

– 2008 taantuman johdosta 30 prosenttia liikevaihdosta hävisi ja sitä on nyt pikkuhiljaa saatu takaisin. Viime vuonna oli ensimmäinen vuosi kun mentiin yli 10 miljoonan liikevaihdossa ja oikeastaan 2010 oltiin takaisin siinä vuoden 2007 liikevaihdossa.

Yritys ei halua vielä kertoa, kuinka paljon saneeraus maksaa. Useita miljoonia euroja joka tapauksessa. Tuotanto,  suunnittelijat ja saavat uudet tilat, ja myös laboratorio valmistuu. Kuljetuksille tehdään uudet reitit.

– Tärkeintä on saada sisäinen logistiikka kuntoon ja sitten tämä hygieniapuoli myös sellaiseksi, mitä asiakkaat meiltä odottavat, sanoo Jan Backman.

Fluid-Bagin hallituksen puheenjohtaja on Peter Björk kertoo, että yhtiö sai miljoonan suurpakkauksen rajan täyteen viime vuonna.

– Meidän osuutemme tästä maailmanmarkkinasta on niin hävyttömän pieni, että se ei edes näy vieläkään. Meillä on noin 200 asiakasta tänä päivänä ja se antaa meille myöskin uskoa satsata tulevaisuuteen, sanoo Peter Björk.

Suosittelemme