Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Jari Tervo: Trolliarmeija

Vladimir Putinin johtaman Venäjän päämääränä on menneisyys: Neuvostoliiton mahti, mutta ilman sen romahduttanutta kommunistista ideologiaa, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Jari Tervo
Jari Tervo Kuva: Lassi Seppälä / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjä pyrkii tavoitteeseensa perinteisin menetelmin silloin, kun se hyökkää Ukrainaan. Se käyttää myös moderneja nettikeinoja saman päämäärän saavuttamiseksi.

Lännessä tiedetään Venäjän valtiollisen median tietoisesti levittävän virheellisiä uutisia.

Putinin hallitsemalla medialla on journalismin kanssa yhtä vähän tekemistä kuin Venäjän oikeusjärjestelmällä oikeuden.

Puolustusministeri Carl Haglund kertoi viime viikolla Venäjän käyvän informaatiosotaa sosiaalisessa mediassa.

"Sosiaalisessa mediassa ja myös nettipalstoilla on hyvin paljon nimimerkillä kirjoittavia henkilöitä, joiden kohdalla käy mielessä, että onko kyseessä nyt ihan oikea suomalainen, joka kirjoittaa vai onko kyseessä joku jolle maksetaan siitä tai jonka työtehtävänä on kirjoittaa tietyntyyppisiä näkemyksiä ja vaikuttaa keskusteluun. Sitä ei voi todistaa, mutta sellainen ajatus käy mielessä", Haglund sanoi.

Kyllä sitä on voitu hieman todistaakin. Amerikkalainen Buzzfeed-uutissivusto on sille vuodettuihin dokumentteihin perustaen jopa paikantanut avokätisesti rahoitetun venäläisen trolliarmeijan Pietarin laitamille.

Trolli on nettikieltä. Tässä yhteydessä se tarkoittaa henkilöä, jonka tehtävänä on häiritä läntisen median nettikeskusteluja ja tuputtaa nimimerkin suojasta putinilaista ulkopolitiikkaa. Mitä enemmän trolli kommentoi, sitä paremmin hän hämmentää.

Ukrainan sodassa trollit ovat jo päässeet tavoitteeseensa, kun kansalainen ajattelee: molemmat osapuolet valehtelevat. Venäläinen nettioperaatio toteutetaan täysin valtiojohtoisesti, mutta esitetään muka vapaana kansalaiskeskusteluna.

Näin saadaan asia näyttämään siltä kuin vapaat kansalaiset hämmästyttävän sankoin joukoin jopa lännessä ymmärtävät, elleivät peräti hyväksy, presidentti Vladimir Putinin imperialistista laajentumispolitiikkaa.

Aina kun kirjoitan Yleisradion nettisivuille Venäjän sortopolitiikasta, saan hämmentäviä kommentteja.

Englantilainen Guardian-sanomalehti vakuuttui viime keväänä Maidanin mielenosoitusten jälkeen, Ukrainan sodan aattona, että sen netin mielipidesivut olivat järjestelmällisen venäläisen mielipidepommituksen kohteena. Ihan kaikille trolleille ei ollut ehditty edes opettaa sujuvaa englannin kieltä.

Venäjän trolliarmeijan hyökkäyksen laineet ovat näkyneet myös puolustusministeri Haglundin omilla sosiaalisen median tileillä satoina kommentteina. Samasta asiasta on kertonut sodankäynnin ja kyberturvallisuuden asiantuntija, professori Jarno Limnell.

En ole ministeri enkä kyberturvallisuuden asiantuntija. Olen vain kirjailija. Perustan vaatimattomat mielipiteeni oman vähäisen järkeni käyttöön. Valtaa minulla ei ole eikä edes vaikutusvaltaa.

Siitä huolimatta aina kun kirjoitan Yleisradion nettisivuille Venäjän sortopolitiikasta, saan hämmentäviä kommentteja. En tarkoita tavallista ja tervetullutta kommenttia kirjoittajan tyhmyydestä ja asiantuntemattomuudesta.

Blogini trollahtavat kommentit on kirjoitettu vain Putinin ja putinilaisen ulkopolitiikan ylistykseksi.

Nimimerkki "Hyvä muisti" kirjoitti edellisestä blogistani näin: "J. Tervo on unohtanut, että Krimin eroamisprosessi lähti liikkeelle Ukrainan uusnatsien järjestämän vallankaappauksen jälkeen. Venäjän kieli oli kielletty, venäläisiä oli avoimesti uhattu. Suuri enemmistö Krimin asukkaista äänesti Krimin eroamisesta Ukrainasta."

Toinen nimimerkki suorastaan kiihtyi: "Putin on tehnyt Venäjästä suurvallan, joka Suomen naapurina on suhtautunut äärimmäisen hyvätahtoisesti Suomeen. Kansalaisten elintaso ja hyvinvointi on noussut moninkertaiseksi Putinin aikana. Samalla kun EU-alue kurjistuu. Tällaiset ’palkinnot’ mitä Tervo Venäjävihassaan lietsoo johtavat meidät vähitellen syvälle ahdinkoon ja lopunkin itsenäisyyden menettämiseen, kun Länsimaiden sotilassaappaat astelevat taas Suomen maaperällä."

Pseudohistoriallisessa demagogiassaan ja mahtipontisessa rajantakaisuudessaan kirjoitukset muistuttavat dosentti Johan Bäckmanin proosatyyliä. Voisiko Bäckman sivutoimenaan harjoittaa julkisen mollauksen lisäksi kasvotonta, nimimerkin taakse piiloutuvaa trollausta? Ei kai sentään. Sehän olisi alhaista. Jälkimmäisen kirjoituksen nimimerkki on muuten "Johan on".

Eivätkö putinilaisen harhatietokoneiston värväämät trollit sitten saisi kirjoittaa länsimedian nettipalstoille? Totta kai saavat. Se ei ole laitonta. Avoin yhteiskunta on avoin myös sen sulkemista kannattaville.

Mutta vapaaseen sanaan tottuneitten on syytä muistaa: nettimaailman satojentuhansien nimimerkkien takaa vaikuttaa yksi ja sama Kreml.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija

Suosittelemme sinulle