Hyppää sisältöön

Löfven ei halua vasemmistopuoluetta hallitukseen – "Hän tekee ison virheen"

Puna-vihreät oppositiopuolueet saivat valtiopäivävaaleissa yhteensä 43,7 prosenttia äänistä. Kahdeksan vuotta hallitusvastuussa ollut porvariallianssi joutui tyytymään 39,3 prosenttiin äänistä.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven puhui tukijoilleen vaalijuhlissa sunnuntaina 14. syyskuuta. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP / Lehtikuva

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ei halua vasemmistopuoluetta uuteen hallitukseensa, Ruotsin tiedotusvälineet kertovat. Sosiaalidemokraatit ja vasemmistopuolue ovat kaukana toisistaan esimerkiksi koulu- ja terveydenhoitokysymyksissä.

– Haemme yhteistyötä vasemmistopuolueen kanssa ja aiomme tehdä sitä budjettikysymyksissä ja muissa kysymyksissä. Emme kuitenkaan näe mahdollisena istua samassa hallituksessa, Stefan Löfven sanoo.

– Haluamme valmistella laajempaa hallitusratkaisua eri tavoin.

Löfven aloitti hallitustunnustelut ympäristöpuolueen kanssa ja otti sen jälkeen yhteyttä vasemmistopuolueeseen. Vasemmistopuolueen puheenjohtajan Jonas Sjöstedtin mukaan varsinaisia neuvotteluja ei koskaan käyty.

– Heti, kun pääsimme sisään, täysin ilman keskusteluja, saimme tietää, että hän ei halua vasemmistopuoluetta hallitukseen.

– Mielestäni Stefan Löfven tekee ison virheen, sanoo Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt uhkaa nyt kovilla vaatimuksilla, jotta puolue tukisi sosiaalidemokraattisen hallituksen budjettiesitystä, joka on määrä jättää vielä tänä syksynä.

– Budjettityön aikana on tarkoitus tehdä sopimus hyvinvointipalveluiden voitoista, joihin me emme ole tyytyväisiä. Jos emme pääse sopimukseen, emme sovi myöskään budjettiesityksestä, Jonas Sjöstedt sanoo.

Hän lupaa kuitenkin, että puolue ei äänestä sosiaalidemokraattien budjettia vastaan, vaan pidättäytyy äänestämästä kokonaan. Stefan Löfven aikoo seuraavaksi ottaa yhteyttä pieniin porvaripuolueisiin, keskusta- ja kansanpuolueeseen. Ne ovat toistaiseksi antaneet Löfvenin kosiskelulle rukkaset.

Puna-vihreät oppositiopuolueet saivat valtiopäivävaaleissa yhteensä 43,7 prosenttia äänistä. Kahdeksan vuotta hallitusvastuussa ollut porvariallianssi joutui tyytymään 39,3 prosenttiin äänistä.

Suosittelemme sinulle