Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Vapaavuori: Olkiluoto 3 on teollisuushistoriamme surkein tapaus

Kokoomusministeri kehottaa Teollisuuden Voimaa katsomaan peiliin.

Ville Niinistö ja Jan Vapaavuori A-studiossa maanantaina.
Ville Niinistö ja Jan Vapaavuori A-studiossa maanantaina. Kuva: Yle
Jarno Virtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ei usko, että Fennovoiman ja Teollisuuden Voiman (TVO) ydinvoimahankkeet ovat syöneet toistensa rahoitusta. Hänen mukaansa yhtiöllä on ollut hyvin erilaiset ongelmat.

– TVO:n ongelma johtuu siitä, että Olkiluoto 3 on viivästynyt niin järkyttävän paljon. Tässä voi sanoa, että TVO voi katsoa ainostaan peiliin, kun ne miettivät, miksi Olkiluoto 4:lle ei voitu myöntää jatkoaikaa, Vapaavuori sanoi A-studiossa maanantaina.

Vapaavuori tylyttää TVO:ta Olkiluoto 3:sta ja sanoo sitä teollisuushistoriamme surkeimmaksi tapaukseksi. Hän toteaa myös, että Fennovoiman ydinvoimalahanke voi kaatua.

Meillä on nyt se vaara, että Suomessa on kolmea ydinvoimahanketta pyöritetty viimeiset 15-20 vuotta ja yhtään megawattia sähköä ei ole tullut.

Ville Niinistö

– Se edellyttää nyt sitä, että suomalainen elinkeinoelämä oikeasti sitoutuu siihen ja pitää huolen siitä, että saadaan 60 prosenttia omistusta kasaan.

Vapaavuoren mukaan Fennovoiman kotimainen omistus on tällä hetkellä 53,8 prosenttia kiistanalaisen Keskon tytäryhtiön Kestran osuuden kanssa. Ilman sitä kotimaisuusaste olisi 50,9 prosenttia.

– Vielä puuttuu 7-9 prosenttia, joka on aika paljon.

Samassa A-studion keskustelussa Vapaavuoren kanssa ollut, hallituksesta lähdöllä uhkaava vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo, että Suomi on lisäämässä riippuvuuttaan Venäjään tilanteessa, jossa muu Eurooppa pyrkii lisäämään energiaomavaraisuutta.

– Nämä hankkeet on länsimaissa tupannut kaatua taloudellisesti kannattamattomina viime aikoina. Meillä on nyt se vaara, että Suomessa on kolmea ydinvoimahanketta pyöritetty viimeiset 15-20 vuotta ja yhtään megawattia sähköä ei ole tullut. Ajatelkaa, kuinka paljon olisimme saaneet suomalaiseen teollisuuteen työpaikkoja sinä aikana uusiutuvasta energiasta.

Niinistö toteaa, että Fennovoiman ydinvoimahanke on erittäin huono.

Suosittelemme