Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Helsingin poliisi: Nyt on hyvä aloittaa muslimiyhteisöjen välinen keskustelu

Suomen muslimiyhteisöt toivovat viranomaisilta konkreettista apua mahdollisesti taistelualueille matkustavien pysäyttämiseksi.

Komisario Jari Taponen
Komisario Jari Taponen Kuva: Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä pohdittiin maanantaina miten Irakin ja Syyrian tapahtumat vaikuttavat Suomen muslimiyhteisöön. Ennen tapaamista shiiamuslimien yhdyskunnasta arvioitiin, että sunni- ja shiiamuslimien välit Suomessa ovat jonkin verran hiertyneet.

Tapaamisessa mukana ollut komisario Jari Taponen Helsingin poliisista ei kuitenkaan usko, että yhteisöjen näkemyserot johtuisivat Isis-ääriliikkeen toiminnasta.

– Kyllä siellä taustalla on sellaisia asioita, jotka pitää tuoda esiin ja keskustella. Ei välttämättä sellaisia, jotka johtuvat tämän päivän poliittisesta tilanteesta Lähi-idässä, vaan pidempiaikaisia näkemyseroja tai kiistoja, ja näistä on nyt hyvä aloittaa keskustelu, Taponen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Suomen shiiamuslimien piirissä arvioitiin ennen keskustelutilaisuutta, että myös äärijärjestö Isisin toiminta on kiristänyt sunni- ja shiiayhteisöjen välejä.

– Jos puhutaan vaikka taistelualueille lähtemisestä tai sieltä palaamisesta, niin ongelma tunnustettiin ja tunnettiin voimattomuutta asian edessä, Taponen sanoo.

Keskustelutilaisuudessa nousi Taposen mukaan kuitenkin esiin, että Suomen muslimiyhteisöt kasvattavat nuoriaan hyvin – paitsi omiin kulttuureihinsa myös suomalaiseen kulttuuriin.

– Toisaalta viranomaisilta toivottiin aivan konkreettista apua ja toimenpiteitä, jolla voitaisiin näitä lähtijöitä pysäyttää, Taponen sanoo.

Poliisilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta pysäyttää maasta taistelualueille matkustavia.

– Taistelualueille lähteminen, tai yleensäkin Suomesta pois matkustaminen, on vapaaehtoista ja sallittua, ei sellaista voi poliisi estää, Taponen kommentoi.

Taposen mukaan apua tarjoaa nuorten syrjäymisen ehkäisyyn tarkoitettu moniammatillinen Ankkuri-tiimi, jonka asiantuntijat voivat yhteisöjen kanssa yhdessä miettiä, mikä on sopiva tuki nuorille, jotka saattaisivat olla lähdössä taistelualueille tai joilla muuten on radikaaleja ajatuksia.

– Hyvin marginaalisista asioista puhutaan, Taponen kuitenkin uskoo.

Suosittelemme