Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Patjat kantoon – kunnon sänky tekee voinnille ihmeitä

Mistä tietää milloin oma patja on aikansa elänyt? Entä millainen patja kannattaisi hankkia? Kuka tietää, että onko moottorisoitu sänky täyttä humpuukia? Fysioterapeutti Pasi Koistinen tietää.

Moni suomalainen nukkuu todennäköisesti kuluneella tai itselleen huonolla patjalla. Kuinka usein sänky pitäisi uusia ja mitä pitää huomioida patjaa valitessa? Asiaa selvitii Aamu-tv:ssä fysioterapeutti Pasi Koistinen. Kuva: Yle
Anne Pirskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uni vanhin voitehista -sanonta pitää paikkansa. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut fysioterapeutti Pasi Koistinen on huolissaan ihmisten vähentyneestä unesta sekä huonoista sängyistä.

– Näyttää, että uni vähenee ja vähenee, kun yhteiskuntamme on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Unesta pitäisi pitää kiinni. Myös sänky vaikuttaa siihen, kuinka virkeä on ja kuinka hyvin voi, Koistinen sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeätä valita omaan kehoon sopiva patja. Useimmille ihmisille sopii puolikova patja.

– Suurin osa meistä nukkuu kylki–makuu -asennossa. Silloin on tärkeätä, että olkapää ja lantio pääsisivät patjan sisään. Siten patja tukee kylkeä niin, että meidän selkäranka on ihan suorassa. Eli pitäisi nukkua fysiologisessa asennossa.

Sijauspatja kannattaisi vaihtaa 2–5 vuoden välein

Pasi Koistinen

Sängyssä pyöriminen voi kertoa huonosta patjasta

Koistisen mukaan patjan täytyy kantaa kehoa niin, että kehoon ei kohdistu pintarasitusta eli pistekohtaista pintapainetta.

– Jos patja on kulunut, siihen tulee pistekohtaista rasitusta ja pintaverenkierto ihmisessä estyy. Sitten nukkuja alkaa kääntyilemään ja unen laatu heikkenee.

Patja ei saa olla liian pehmeä, sen täytyy tukea.

– Liian pehmeä patja saattaa tehdä sen, että selkäranka alkaa painua kaarelle. Se taas häiritsee nukahtamista ja nukkumista, Koistinen kertoo.

– Liian kova patja saattaa taas aiheuttaa sen, että asento kääntyy vatsamakuuasennoksi, jolloin kaularankaan tulee kiertoa ja lannerankaan tulee yliojennusta. Eli se saattaa ohjata epäfysiologiseen asentoon ja sitä kautta häiritä yöunta.

Myös tyynyllä iso merkitys

Tyyny valitaan oman nukkuma-asennon mukaan. Anatomisesti muotoillut tyynyt valitaan hartioiden leveyden mukaan.

– Jos meillä on puolikova patja, asento viimeistellään tyynyllä. Patja on puolet ja tyyny toinen puolisko nukkuma-asennosta, Koistinen opastaa.

Patja on puolet ja tyyny toinen puolisko nukkuma-asennosta

Pasi Koistinen

Sänkyjen, patjojen ja tyynyjen hintaerot johtuvat paljolti materiaalieroista. Koistinen ostaisi itse keskihintaisen sängyn, mutta myös kalliimmissa moottoroiduissa sängyissä on terveydellisiä etuja.

– Esimerkiksi jalkoja nostamalla pystyy palauttamaan nestekiertoa, selälle saa usein paremman lepoasennon, jos on tukkoisuutta tai närästysoireita niin saa nostettua pääpuolta, luettelee Koistinen.

Tyynyjen laittaminen esimerkiksi pään alle ei aina aja saamaa asiaa kuin koko sängyn päädyn nostaminen.

–  Kaulan asento saattaa muuttua vääräksi.

Viisi vuotta on liikaa sijauspatjalle

Koistisen mukaan aamuisin voi tuntea merkkejä huonosta patjasta.

Jos aamulla herätessä on voimaton olo, se voi kertoa huonosta sängystä

Pasi Koistinen

– Jos aamulla herätessä on voimaton olo, se voi kertoa huonosta sängystä. Uni ei ole ollut tarpeeksi syvää, eikä esimerkiksi kasvuhormonia pääse erittymään. Myös selkä- ja niskakivut etenkin voivat myös kertoa sängyn huonoudesta.

Vuoteet kestävät oman aikansa.

– Jos vuoteessa on nukuttu jo kymmenen vuotta, niin olisi aika tarkastaa sen kunto. Sijauspatja kannattaisi vaihtaa 2–5 vuoden välein eli sitä pitäisi vaihtaa useammin. Yli viisi vuotta vanha sijauspatja pitäisi laittaa ehdottomasti vaihtoon.

Suosittelemme