Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

ELY-keskuksiin mittavat yt-neuvottelut – Jopa 700 työpaikkaa vaakalaudalla

ELY-keskuksia on 15 eri puolilla maata, ja niissä on yhteensä noin 3 300 työntekijää.

Ely-keskuksen lippu.
Kuva: Raimo Torikka / Yle
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtio aloittaa yt-neuvottelut elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa. Alustavan tiedon mukaan tavoitteena on säästää 33 miljoonaa euroa vuoteen 2018 mennessä, ELY-keskuksen työntekijöitä edustavista Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:stä ja Pardiasta kerrotaan.

– Tämä on todella, todella kova juttu. Se tarkoittaa 700 henkilötyövuotta vuoteen 2018 mennessä, neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch JHL:stä kertoo.

– Meidän mielestämme valtion ei pitäisi itse irtisanoa. Pitäisi olla malttia, Karrasch sanoo.

Myöskään Pardian mielestä ELY-keskusten irtisanomiset eivät ole hyväksyttäviä.

– TEM:in tulee olla maamme johtava asiantuntija ja esimerkki hyvästä henkilöstöpolitiikan ja työllisyyden hoidosta. Työllisyydestä vastaavalta hallinnonalalta odotetaan esimerkillistä toimintaa työllisyyden parantamiseksi, ei sen heikentämiseksi, puheenjohtaja Niko Simola Pardiasta sanoo.

Sekä JHL:stä että Pardiasta kuitenkin huomautetaan, että vähennettävien työntekijöiden määrään tulee suhtautua varauksella, sillä neljässä vuodessa ehtii tapahtua paljon. Irtisanomisten sijaan henkilöstölle pitäisi etsiä mahdollisuuksia siirtyä työstä työhön valtiolla, josta on kehyskaudella 2015–2018 jäämässä eläkkeelle noin 15 000 ihmistä.

ELY-keskuksissa on noin 3 300 työntekijää.

ELY-keskukset tukevat pk-yrityksiä

ELY-keskukset tukevat pienten ja keskisuurten yritysten perustamista, kasvua ja kehittymistä tarjoamalla neuvonta-, koulutus- ja kehittämispalveluja sekä rahoitusta.

– Tämä on sellaista valtion toimintaa, joka luo edellytyksiä antaa tukea elinkeinoelämälle. Näinä aikoina tällaista toimintaa tarvitaan, neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch JHL:stä huomauttaa.

Myös Tekniikan akateemisissa korostetaan ELY-keskusten merkitystä työllisyydelle.

– Ehdottomasti ei siis pidä leikata toiminnoista, jotka luovat toimintaedellytyksiä uusille yrityksille ja työpaikkojen syntymiselle. Myös ammatillista osaamista tukevia palveluja toki tarvitaan jatkossakin, puheenjohtaja Heikki Kauppi TEK:stä sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa asiasta kello 14. Pardian mukaan yt-neuvotteluja perustellaan kehyskauden säästöpäätöksillä ja EU:n rakennerahastojen teknisen tuen vähentymisellä.

ELY-keskuksia on 15 eri puolilla maata, ja ne  niihin on koottu entisten TE-keskusten, alueellisten ympäristökeskusten, tiepiirien, lääninhallitusten liikenne- ja sivistysosaston sekä Merenkulkulaitoksen tehtäviä.

Toinen valtionviranomainen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoitti maanantaina, että se aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on säästää 8,5 miljoonaa euroa vuoteen 2016 mennessä.

Suosittelemme