Hyppää sisältöön

Hollanti suojautuu ilmastonmuutokselta – miljardeja euroja patoihin, valleihin ja kelluviin taloihin

Hallituksen tavoitteena on, että vuonna 2050 koko maa on varautunut ilmastonmuutoksen seurauksiin.

Lapset leikkivät Kaatsheuvelin tulvivilla kaduilla 28. heinäkuuta. Kuva: Koen Verheijden / EPA

Hollanti on julkistanut miljardeja euroja maksavan suunnitelman, jolla alava maa varautuu ilmastonmuutoksen vuoksi uhkaavaan merenpinnan nousuun ja tulvimiseen.

30 vuodelle ulottuvan ohjelman hinnaksi on laskettu 20 miljardia euroa.

Maahan rakennetaan uusia merivedeltä suojaavia valleja ja noin 200 olemassaoleva patoa vahvistetaan. Kaupunkien vedenkestävyyttä parannetaan rakentamalla muun muassa kelluvia taloja sekä tilaa, johon vesi voi virrata. Ohjelmaan kuuluu myös makeanveden käytön tehostetaminen.

Hallituksen tavoitteena on, että vuonna 2050 koko maa on valmis ilmastonmuutoksen seurauksiin.

Ympäristöministeri Melanie Schultz van Haegen kutsuu suunnitelmaa uudeksi luvuksi maan vuosisatoja jatkuneessa suhteessa veden kanssa.

Suuri osa Hollannista sijaitsee merenpinnan alapuolella ja maa on kamppaillut vuosisatojen ajan Pohjanmeren vesiä vastaan. Ajoittain vesi on tulvinut suureen osaan maata, erityisesti lounaisessa Zeelandin maakunnassa.

Hollanti rakensi patojen, vallien ja muiden tulvaesteiden järjestelmän sen jälkeen, kun Zeelandissa kuoli lähes 2 000 ihmistä vuoden 1953 tulvissa.

Väestön ja teollisuuden lisääntyminen sekä ilmastonmuutos ovat kuitenkin tehneet välttämättömäksi uuden suunnitelman, Schultz van Haegen sanoo.

Hollannin ympäristöinstituutin tutkimuksen mukaan joka kolmas maan padoista ei vastaa nykyisiä turvallisuusstandardeja.

Suosittelemme sinulle