Hyppää sisältöön

Soitin kuin karkki – ukulelen ulkonäön ei pidä antaa hämätä

Noin vuosi sitten yhä useamman suomalaisen soitinrepertuaariin ilmestyi pieni kielisoitin nimeltä ukulele. Soittimen yhtäkilliseen suosioon on monia syitä, joista yksi on varmasti edullinen hankintahinta. Myös ulkonäkö on tehty houkuttelevaksi, sillä ukulelea saa lähes missä värissä tahansa. Vaikka pieni kielisoitin on ulkoisesti kuin karkki, helposta soittimesta ei kuitenkaan ole kyse.

Tarja Nyyssönen

Mikkelin musiikkitarvikeliikkeen takaseinää koristaa rivi pienen pieniä kielisoittimia, kuin minikitaroita. Tarkempi tutkiskelu kertoo soittimien eroavan kuitenkin muutenkin kuin kokonsa puolesta akustisesta kitarasta.

– Tässä on neljä kieltä, kun kitarassa on kuusi. Ukulelessa on myös erilainen viritys ja se vaatii erilaista soitantaa kuin klassinen kitara, Mikkelin musiikkitarvikkeen yrittäjä Pasi Tiihonen kertoo soitin sylissään.

Pieni koko ja edullinen hinta ovat herättäneet ihmisten kiinnostuksen ukulelea kohtaan viime aikoina. Väriskaalasta löytyy liki mitä väriä vaan pinkistä keltaiseen ja punaiseen. Soitin on helppo kuljettaa mukana ja sillä voi soittaa monipuolista musiikkia rennosta olemuksestaan huolimatta.

– Ukulele on herättänyt kiinnostusta hyvinkin erilaisissa ihmisissä. Nuoret ovat käyneet näitä ostamassa ensimmäiseksi soittimekseen, kun taas varttuneemmille muusikoille ukulele antaa mukavaa vaihtelua vaikkapa kitaran rinnalle. Myös koulut ovat ukeja hankkineet opetuskäyttöön, joskaan nokkahuilua nämä eivät ole vielä syrjäyttämässä, myymälävastaava Tero Koivisto naurahtaa.

– Tämä on siitä jännä soitin että vaikka se ulkoisesti näyttää heppoiselle, voi sillä soittaa ihan kaikenlaista musiikkia. Ihan vakavasti otetttava soitin siis. Netistä löytää hevibiisejäkin soitettavan todella taidokkaasti ja uskottavasti ukulelella, Tiihonen kuvailee ukeksikin kutsutun soittimen monipuolisuutta. 

Rytmitajua ja harjoittelua

Havaijilta lähtöisin oleva kielisoitin on helppo aloittelevalle soittajalle siinä mielessä, että huoltotoimenpiteitä se ei juuri vaadi. 

– Pitää soittimen vireessä ja kielet vaihtaa välillä, siinäpä se, Tiihonen kertoo. 

Huoltotoimenpiteisiin helppous kuitenkin loppuu, sillä kielisoittimissa on aina omat kommervenkkinsa.

– Ukulele on kielisoitin ja ne eivät koskaan ole soittimia helpoimmasta päästä. Rytmitajua ja oman tekniikkansa tämäkin soitin vaatii kaikkien soititnen tavoin, mutta ei tämä toisaalta ihan mahdotonkaan ole. En uskokaan ettei tätä oppisi soittamaan, kunhan vaan jaksaa harjoitella.

Netin kautta alkuun

Molemmat miehet usuttavat tuoreita ukuleleharrastajia menemään nettiin etsimään opetusvideoita. Pikainen tutkimus tuokin hakukoneen avulla yli 42 miljoonaa videolinkkiä hakusanalla ukulele.

Vaikka pääsääntöisesti musiikkiliikkeissä myytävät ukulelet ovat hintaluokaltaan noin 50 euron tienoilla, saa soittimeen rahaa kulumaan halutessaan.

– Ukuleleja on hyvinkin erilaisia olemassa, ja jos tilaa vaikka käsintehdyn soittimen, kyllä siihen paperirahoja saa latoa pinoon. Ja muistelen että kyllä tätä soitinta saa myös sähköisenä versiona, Tero Koivisto toteaa.

Pasi Tiihonen ja Tero Koivisto ovat musiikkimiehiä, mutta kumpikaan ei tunnustaudu varsinaiseksi ukulelespesialistiksi.

Sekä Tiihonen että Koivisto ymmärtävät hyvin maailmalta tullutta ja Suomessa nyt leviävää ukulelekuumetta.

– Kyllähän tämä soitin saa todella hyvälle tuulelle, miehet toteavat hymyssä suin.

Suosittelemme sinulle