Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Monelle tuttu maamerkki häviää maisemasta – syynä Suomen tiukentuva alkoholilaki

Vuodenvaihteessa viimeistään katoavat alkoholijuomien mainokset bussipysäkeiltä, liikennevälineistä ja muilta julkisilta paikoilta. Urheilutapahtumat välttyvät uuden lain tuomilta rajoituksilta.

Sinebrychoff
Iso oluttölkki Lahdenväylän varrella Keravalla 17.9.2014. Kuva: Sinebrychoff
Jarno Virtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vilkkaan Lahdentien varrella vajaa kymmenen vuotta seissyt iso oluttölkki joutuu etsimään uuden kodin – tai se kokee muodonmuutoksen. Ensi vuoden alussa voimaan tuleva uusi alkoholilaki tuo kiristyksiä ulkomainontaan.

– Kyllähän se tietynlainen yllätys oli ja meitä asia harmittaa, mutta toimitaan tietysti aina lain mukaan, valittelee Sinebrychoffin oluiden markkinointipäälikkö Johan Jakobsson.

Alumiinista, magnesiumista ja silikonista valmistettuun, yli 14 metriä korkeaan tölkkiin mahtuisi yli 300 000 litraa nestettä. Se vastaa noin miljoonaa 0,33 litran tölkkiä. Jakobsson kertoo, että yhtiö ei ole saanut jättitölkkiä koskevia valituksia ihmisiltä vuosien varrella.

– Se on sellainen maamerkki, johon monet viittaa, kun kulkee Lahdenväylää pohjoiseen tai itään, Jakobsson kuvailee Keravalla seisovaa tölkkiä.

Sinebrychoff ei ole vielä päättänyt, viedäänkö tölkki pois paikalta kokonaan, vai laitetaanko siihen uudet mainostekstit.

Ulkomainonta kuriin, internet seuraava tarkastelun kohde

Ensi vuoden alussa tulee voimaanalkoholimainontaa koskeva muutos. Uusi laki kieltää julkisella paikalla tapahtuvan alkoholimainonnan. Sitä perustellaan lasten ja nuorten suojelulla.

Se on sellainen maamerkki, johon monet viittaa, kun kulkee Lahdenväylää pohjoiseen tai itään.

Johan Jakobsson

– Alkoholilain tiukennuksista sovittiin Kataisen hallituksen hallitusohjelmassa ja päätös tuli tämän vuoden alussa. Yksi taustatieto tuli muutama vuosi sitten. EU:n tutkimusten mukaan alkoholimainonta lisää lasten ja nuorten alkoholinkäyttöä. Jos ajatellaan, mikä on lasten ja nuorten elämän kannalta näkyvää mainontaa, se on arkielämän mainontaa yleisillä paikoilla, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen.

Tiukentuva alkoholilaki ei kuitenkaan kiellä alkoholimainontaa yleisötapahtumissa, muun muassa urheilutapahtumissa ja konserteissa, joissa on usein paikalla lapsia ja nuoria. Tuomisen mukaan poliittinen päätöksenteko ei ole aina täydellistä.

– Kysymys on siitä, että esimerkiksi jääkiekon taustavaikuttajat ovat olleet yhteydessä kansanedustajiinja saivat sellaisen ajatuksen aikaan, että alkoholimainonta pitää jättää rauhaan jääkiekko-otteluiden yhteydessä. 

Poliittinen päätöksenteko ei ole aina täydellistä.

Ismo Tuominen

Pitkän linjan alkoholipolitiikkavaikuttaja Tuomisen mukaan alkoholimainontaan ei ole tällä hetkellä suunnitteilla uusia tiukennuksia, mutta niitä harkitaan tulevaisuudessakin. Ulkomainonnan kohdalla tilanne on nyt hyvä, mutta internetin alkoholimainonta voi joutua seuraavaksi suurennuslasin alle.

– Tottakai, kun ajatellaan internetmainontaa, niin Suomella on mahdollisuuksia rajoittaa sitä ja Suomella on yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa mahdollisuus miettiä, mitä ne rajoitukset olisivat. On selvää, että kansainvälinen ympäristö internetissä asettaa omat haasteensa. Yksi EU-jäsenvaltio ei pysty itsekseen muuttamaaan internetiä niin, että siellä ei olisi mainoksia, mutta näin se on muissakin asioissa, Tuominen arvioi.

Uuteen alkoholilakiin sisältyy myös muita tiukennuksia ulkomainonnan lisäksi. Esimerkiksi alkoholin televisiomainontaa koskeva kello 21:n aikaraja siirtyy tunnilla myöhemmäksi kello 22:een. Sama koskee radiomainontaa.

Luvassa on myös tiedon saannin helpottamista. Jatkossa Alko sekä laiva- ja lentoyhtiöt voivat julkaista väkevien alkoholijuomiensa hinnastot internetissä. Nykyisen alkoholilain mukaan myyntihinnastot voivat olla esillä vain painettuna hinnastona.

Suosittelemme