Yhteisöpalvelu Facebookissa kiertää kampanja, joka haastaa elämään ilman tarpeettomia muovikääreitä kuukauden ajan. Muoviton syyskuu -kampanjaan on ilmoittanut osallistuvansa yli 20 000 suomalaista.
– Hedelmäpussi on tehty kestämään satoja ellei tuhansia vuosia. Pahimmassa tapauksessa sitä käytetään 30 sekuntia, sanoo kampanjan alullepanija Fredu Sirviö.
Fredu Sirviö korvaa itse hedelmäpussin kotoa tuodulla käytetyllä paperi- tai muovipussilla ja ostokset kulkevat kotiin kangaskassissa.
Moni on alkanut välttämään muovia arjessaan kampanjoiden ulkopuolellakin. Muun muassa muovisten vesi- ja tuttipullojen korvaaminen lasipullolla on leviävä trendi.
– Moni on kuitenkin sanonut, että kampanja on avannut silmät ja että nyt alkaa muoviton loppuelämä, Fredu Sirviö sanoo.
Kauppa puolustaa muoviin käärittyjä vihanneksia säilyvyydellä
Muovin aiheuttamiin ongelmiin on havahduttu laajemminkin.
EU haluaa rajoittaa muovipussien käyttöä jäsenmaissaan ja nyt myös kauppa on herännyt siihen, ettei myytävien tuotteiden ylipakkaaminen kannata.
– Kuluttaja maksaa pakkaamisen tuotteiden hinnassa. Jos tätä voidaan optimoida, se tulee näkymään kaupan ja elintarvikealan kannattavuuden paranemisena, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen.
Esimerkiksi kurkku sisältää suurimmaksi osaksi vettä, joten muovi pidentää sen säilyvyyttä
Ilkka Nieminen
Päivittäistavarakauppa ry selvittää parhaillaan keinoja vähentää pakkausjätettä yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa.
– Katsomme yhdessä kotimaisen elintarviketeollisuuden kanssa, voisiko hävikin ja pakkausjätteen vähentämisestä tulla jopa suomalainen kilpailukykytekijä.
Vielä ei tiedetä, millaisia pakkauksia vähentäminen voisi koskea. Ilkka Nieminen puolustaa hedelmä- ja vihannesosastojen usein turhilta tuntuvia muovikääreitä.
– Muovipakkaukset lisäävät säilyvyyttä ja vähentävät hävikkiä. Esimerkiksi kurkku sisältää suurimmaksi osaksi vettä, joten muovi pidentää sen säilyvyyttä. Ulkomailta tulevien tuotteiden pakkauksiin on vaikeampi vaikuttaa kuin kotimaisten.
Muovia päätyy meriin myös hammastahnoista ja fleece-vaatteista
Maailmalla muovin tuotanto on kasvanut viime vuosikymmeninä rajusti ja kasvu jatkuu edelleen 4 prosentin vuosivauhdilla.
– Pelkästään muovipusseja kulutetaan 500 miljardia kappaletta vuodessa, Fredrik Sirviö sanoo.
Suomi sijoittuu muovikassien käytössä EU:n keskitasoa alemmaksi.
Ympäristöön päätyvän muovijätteen määrä on kasvanut muovin tuotannon mukana. Suuri osa muoviroskasta päätyy meriin.
Pelkästään muovipusseja kulutetaan 500 miljardia kappaletta vuodessa
Fredu Sirviö
Veteen päätyessään muovipussi sirpaloituu ajan kuluessa pieniksi muovihipuiksi, mikromuoveiksi, joita vesieliöt saattavat syödä. Vaarana on, että ravintoketjussa muovia päätyy lopulta myös kuluttajan lautaselle.
Mikromuovien kulkeutumista vesistöihin sekä muovien vaikutuksia vesieliöihin tutkitaan parhaillaan Suomessa.
Muovi sitoo itseensä ympäristömyrkkyjä, joita eliöiden syömät muovihiput voivat sisältää miljoonakertaisia pitoisuuksia ympäröivään meriveteen verrattuna.
Mikromuovia päätyy jätepuhdistamojen läpi vesistöihin myös hammastahnojen ja kuorintavoiteiden rakeina sekä muun muassa fleece-vaatteiden pesuvesien mukana. Myös liikenteestä ja teollisuudesta päätyy vesistöihin muovia.
Pesuaineiden irtomyynti ratkaistaneen joulukuussa
Kuluttaja on voinut osaltaan vähentää muovijätettä pumppaamalla kosmetiikkaa ja pesuaineita ekokauppojen kanistereista omiin kierrätyspulloihin.
Ilmeisesti ainakin Saksassa, Ranskassa ja Italiassa myynti jatkuu entiseen malliin
Esa Nikunen
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on nyt kieltänyt irtomyynnin kodinpesuaineiden osalta, sillä virasto odottaa parhaillaan Euroopan komissiolta yhtenäisiä tulkintaohjeita pesuaineasetukseen, joka jättää ei-vaarallisiksi luokiteltujen pesuaineiden irtomyynnin osalta tulkinnanvaraa.
Kieltopäätös syntyi viime viikolla, kun sosiaali- ja terveysministeriö tulkitsi peruspalveluministeri Susanna Huovisen johdolla kodin pesuaineiden irtomyynnin kielletyksi.
– En ole kuullut, että muissa EU-maissa tämä olisi päivänpolttava asia. Ilmeisesti ainakin Saksassa, Ranskassa ja Italiassa myynti jatkuu entiseen malliin, sanoo Tukesin johtaja Esa Nikunen.
Tukes odottaa, että EU:n yhtenäinen linjaus syntyisi komission koolle kutsumassa pesuaineviranomaisten kokouksessa joulukuun alussa.