Laulaja-lauluntekijä Heikki Salo ei näköjään millään pääse irti menneestä. Vaikkei hän ole asunut Jyväskylässä enää vuosikymmeniin, ihmiset kyselevät häneltä edelleen, mitä Keski-Suomeen kuuluu.
- Vastaan aina, että hyvää kuuluu. En jaksa ruveta selittämään, että olen muuttanut Jyväskylästä pois jo vuonna 1988. Sanon, että se on hieno kaupunki ja siellä paistaa aina aurinko.
Miljoonasateestakin Salo on yrittänyt rimpuilla irti, mutta yhtä huonolla menestyksellä. Vaikka hän on tehnyt omaa uraa jo vuosituhannen vaihteesta lähtien, ihmisten mielissä hän on yhä enemmän tai vähemmän Miljoonasateen nokkamies.
Ja ilmeisesti Salo itsekin on antanut periksi, sillä Miljoonasade on yksi viidestä Ylen We want more -ohjelmassa tänä syksynä paluun tekevästä bändistä.
- Suuret takinkääntöviikot ovat tulleet, Salo naureskelee.
We want more yllätti positiivisesti
Miljoonasateesta kertova We want more -jakso tulee televisiosta 4. päivä lokakuuta. Bändi itse sai sen nähtäväkseen jo etukäteen ja oli sangen tyytyväinen näkemäänsä. Salon mukaan ainut yllätys oli oikeastaan se, että bändistä oli löydetty niin edustavia kuvia.
- En ole koskaan pitänyt Miljoonasadetta visuaalisena bändinä, mutta jostakin ne oli kaivaneet sellaisia kuvia, että me näytettiin ihan hyviltä.
Jostakin ne oli kaivaneet sellaisia kuvia, että me näytettiin ihan hyviltä.
Heikki Salo
We want more -ohjelma herätti pienimuotoisen kohun jo ennen kuin ensimmäistäkään jaksoa oli esitetty. Kohu sai alkunsa Miljoonasateen pitkäaikaisen kosketinsoittajan Olli Heikkisen Facebook-päivityksestä, jossa hän kritisoi ohjelman toimintaperiaatteita epäeettisiksi ja tarkoitushakuisiksi.
Salo on entisen bändikaverinsa kanssa eri linjoilla. Hänen mielestään on selvää, että kun tehdään televisio-ohjelmaa, siihen halutaan löytää jännitteitä.
- Mehän ollaan hajonnut bändi, niin täytyyhän sieltä ristiriitoja löytyä. Minun mielestäni se on ihan asiallista. Ollin mielestä se ei ollut, mutta se on Ollin mielipide.
Kohun johdosta We want more -ohjelmasta saattoi syntyä mielikuva, että se on vasemmalla kädellä huitaistua, skandaalinhakuista tositeeveetä.
- Mutta itse asiassa se onkin aika hienosti ja tyylillä ja hienotunteisesti tehtyä. Se on enemmän dokumentti kuin mitään sosiaalipornoa, Salo toteaa.
"Nykyään ammutaan tykillä siinä missä ennen käsiaseella"
We want more -ohjelman ympärillä vellonut kohu nosti esiin myös kysymyksen siitä, mihin kaikkeen artistien tätä nykyä on uraansa edistääkseen suostuttava.
Salon mukaan We want more -ohjelmassa ei sinällään ole bändien markkinoinnista kyse, sillä mukanahan on jo lopettaneita bändejä. Mutta muuten musiikkibisnes on kyllä Salonkin kokemuksen mukaan vuosikymmenten saatossa muuttunut paljon.
Ennen vanhaan levy-yhtiön pr-vastaava kutsui kymmenen toimittajaa paikalle kuuntelemaan, kun bändi kehui uutta levyään ja toimittajat kirjoittivat juttunsa sen pohjalta. Enää tällainen ei riitä.
Mehän ollaan hajonnut bändi, niin täytyyhän sieltä ristiriitoja löytyä.
Heikki Salo
- Nykyään se on mennyt sellaiseksi, että ammutaan tykillä siinä missä ennen ammuttiin käsiaseella. Jotenkin niitä otsikoita ja kohua revitään joka paikasta. Tämmöiseksi me olemme tämän luoneet.
Perinteisen median lisäksi musiikintekijän on nykyään osattava toimia sosiaalisessa mediassa. Älypuhelin kulkee sujuvasti myös Salon taskussa ja Facebookiin sujahtaa kuvia niin keikkamatkoilta kuin haastattelusessioistakin.
- Minähän tulin aikoinani vuonna 1979 Jyväskylään opiskelemaan tietojenkäsittelyä. En mä sitä oikeasti vierasta. Ainoastaan sitä, kuinka paljon siihen menee aikaa. Jos koko ajan laittaa jotain ja on koko ajan duunissa, niin siitä ei tule yhtään mitään.