Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Jouni Backman: Niinistön suomettumispuhe "vähemmän isänmaallista"

Ville Niinistön lehtihaastattelu sai yksimielisen ja jyrkän tuomion kolmelta veteraanipoliitikolta.

Kansanedustajat Mauri Pekkarinen, Jouni Backman ja Pertti Salolainen.
Kansanedustajat Mauri Pekkarinen (kesk.), Jouni Backman (sd.) ja Pertti Salolainen (kok.) A-studiossa. Kuva: Yle
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen A-Studiossa vierailleet pitkän linjan poliitikot Mauri Pekkarinen (kesk.), Pertti Salolainen (kok.) ja Jouni Backman (sd.) tuomitsivat yksimielisesti ja jyrkästi vihreiden Ville Niinistön lausunnot suomettumisesta.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi brittiläisen Financial Times -lehden haastattelussa, että  hallituksen ydinvoimalinjauksissa on suomettumisen henkeä. Niinistö viittasi venäläisen valtionyhtiö Rosatomin osuuteen Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa.

Jouni Backmanin mukaan aiemmin muut ovat ajaneet Suomea nurkkaan ja käyttäneet suomettumistermiä.

– Tämä on tietääkseni ensimmäinen kerta, kun Suomen hallituksen ministeri käyttää tätä (termiä). Se on kyllä vähemmän isänmaallista toimintaa, sanoi Backman.

Nyt pitäisi Backmanin mukaan pitää huolta Suomen eduista. Venäjää ei pidä demonisoida ja mystisoida kauppakumppanina. Suomen etu on, että meillä on tulevaisuudessakin hyvät kauppasuhteet Venäjään, hän sanoi.

Olisi toivonut, että Niinistö olisi vähän harkinnut.

Mauri Pekkarisen mielestä Niinistön lausunto oli halpa tapa leimata Suomea.

– Olisi toivonut, että Niinistö olisi vähän harkinnut.

Kaiken lisäksi Niinistö on Pekkarisen mukaan aiemmin avannut hallituksessa ovet venäläiselle kivihiilelle. Nyt hän on näkevinään Rosatomin hankkeessa jotain "pöpöä", joka ei näy hänen viime vuosien aikana tekemissään muissa ratkaisuissa.

Pertti Salolainen sanoo Niinistön olleen hyvä ympäristöministeri. Suomettumislausunto oli hänen mukaansa kuitenkin "pedaalin yli polkemista".

Salolainen kehotti pitämään mielessä myös sen, että Venäjä on heikosti teollistunut maa, jonka ainoa vahva sektori on energiateollisuus: kaasu, öljy, ydinvoima ja ydinlaitokset.

– Eiväthän venäläiset halua omaa elämänlankaansa katkaista sillä, että aiheuttavat näillä sektoreilla vaikeuksia, sanoo Salolainen.

Pekkarinen haluaa kysyä Niinistöltä, mitä pitäisi tehdä 6–8 miljardian euron vuotuiselle Venäjän-tuonnillemme. Onko tämä tuonti yhtä tuomittavaa? Tai ne kaksi ydinvoimalaa, jotka venäläiset ovat tänne tehneet, kysyy Pekkarinen.

Backman muistuttaa vielä, että energiatoimitusten osalta maakaasutuonti on paljon haavoittuvampaa kuin ydinvoima. Se voisi loppua heti.

Suosittelemme