Hyppää sisältöön

Skotlanti aloitti äänestyksen itsenäisyydestä – kisasta tulossa tiukka

Skotlantilaiset ovat aloittaneet äänestyksen itsenäisyydestään. Suomen aikaa aamuyhdeksältä alkaneesta äänestyksestä povataan tiukkaa.

Sanomalehtiä.
Skotlantilaiset ovat aloittaneet äänestyksen itsenäisyydestään. Suomen aikaa aamuyhdeksältä alkaneesta äänestyksestä povataan tiukkaa.
Mikko Kuusisalo

Skotlantilaiset ovat marssineet äänestyspaikoille maan aloitettua kansanäänestyksen siitä, pitäisikö Skotlannin itsenäistyä vai ei. Viimeisen vilkkaan kampanjointipäivän jälkeen ensimmäiset äänestäjät saapuivat äänestyspaikoille heti niiden auettua.

Itsenäisyyttä ajavan Skotlannin kansanpuolueen johtajat kävivät äänestämässä heti aamulla. Äänestämässä kävi myös Britannian entinen pääministeri Gordon Brown, joka on Britannian alahuoneen edustaja eteläskotlantilaisesta Kirkcaldyn vaalipiiristä. Brown on ollut yksi äänekkäimmistä Skotlannin itsenäisyyden vastustajista.

Edinburghin keskustassa sijaitsevalla äänestyspaikalla haastatellut tavalliset äänestäjät sanoivat molemmat äänestävänsä kyllä.

– Aioin aikaisemmin äänestää ei, mutta muutin mieltäni, koska haluan uutta toivoa tulevaisuudelle, enkä halua, että Skotlanti jumittuu paikoilleen. Oikeiston nousu muualla Britanniassa on minusta erittäin huolestuttavaa, tyttärelläni on useampi kansalaisuus ja haluan hänen kasvavan reilussa ja oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa, sanoi äänestämään matkalla ollut Andrew Burnett.

Toinen äänestyspaikan ulkopuolella haastateltu äänestäjä Lisa Clark perusteli kyllä-kantaansa muun muassa kansalaisten paremmalla tasa-arvolla.

– Haluan todella paljon Skotlannin itsenäistyvän. Haluan erilaisen, sosiaalisesti tasa-arvoisen Skotlannin, jossa ei ole merkittävää eroa köyhien ja rikkaiden välillä. Haluan meidän ottavan käyttöön Skandinaviaa muistuttavan yhteiskuntamallin. Haluan Skotlannin, jossa ei ole Trident-ydinohjuksia, Skotlannin, joka ei ota osaa laittomiin sotiin ja joka takaa paremman taloudellisen tasa-arvon kansalaisilleen, hän sanoi.

Vaalista odotetaan todella tiukkaa

Äänestyksen alkamisenkin jälkeen kampanjointi on jatkunut. Molempien puolien aktiivit pystyttivät äänestyspaikkojen ulkopuolelle omaa kantaansa tukevia mainostauluja.

Lähes kaikki Britanniassa ja Skotlannissa ilmestyvät sanomalehdet ovat pyhittäneet etusivunsa äänestykselle. Useat brittilehdet ovat myös ottaneet vahvasti kantaa 307-vuotisen unionin jatkon puolesta.

Äänestyksestä luvataankin todella tiukkaa. Neljä ennen äänestyksen alkua tehtyä kyselyä lupasi ei-puolen voittoa, mutta vain 52 prosentin kannatuksella. Viidennen kyselyn mukaan ei-puoli voittaisi vieläkin täpärämmin saaden vain 51 prosentin kannatuksen.

Kuitenkin 5,3 miljoonasta äänioikeutetusta jopa 600 000 ei ollut vielä päättänyt kantaansa vaalipäivän sarastaessa.

Vaalin tuloksen odotetaan olevan selvillä perjantaina aamupäivällä Suomen aikaa.

Suosittelemme sinulle