Hyppää sisältöön

Nuorten aikuisten mieli horjuu - alle kolmekymppisiä jää eläkkeelle joka päivä

Suomessa jää joka päivä 7-8 nuorta aikuista työkyvyttömyyseläkkeelle. Kelan mukaan useimmiten syynä ovat mielenterveyden ongelmat. Alle kolmekymppisten huolestuttava tilanne on pistetty merkille myös nuorten tukiryhmissä, kriisipuhelimissa ja sosiaalityössä.

25-vuotias Arttu Nieminen elää yhteiskunnan tuella. Kuva: Kuva: Yle / Riika Raitio
Riika Raitio

Arttu Nieminen on juuri muuttanut vuokra-asuntoonsa Jyväskylässä. Kämppä on täynnä tavaraa edelliseltä asukkaalta, joka sai pikaisen häädön. Kaikkialla on sotkuista.

– En ole siivonnut, kun ei ole siivousvälineitä, Nieminen kertoo.

25-vuotiaalla jyväskyläläisellä on taustallaan vakavaa alkoholin ja huumeiden käyttöä. Masennusta ei ole diagnosoitu, mutta mies myöntää toisinaan olleensa viikkotolkulla alamaissa. Koulutus on jäänyt aina puolitiehen, kun ei ole huvittanut tai "tuntunut omalta". Päihdekuntoutuksestakin hän kieltäytyi. Arttu kertoo myös vakavasta velkakierteestä. 

Olen ollut elämässäni varmaan jotain vuoden töissä, joten ei tässä nyt oikein sairaseläkeläiseksikään kehtaa ryhtyä.

Arttu Nieminen, 25v

– Olen ollut elämässäni varmaan jotain vuoden töissä, joten ei tässä nyt oikein sairaseläkeläiseksikään kehtaa ryhtyä, mies naurahtaa.

Lokakuussa pitkään toimettomuuteen on tulossa muutos. Nieminen aloittaa iltalukion.

– Jännä nähdä, vähän kuumottaa. Kun olen tässä koettanut vähentää päihteiden käyttöä, niin on paljon helpompaa, että on tiedossa jotain tekemistä, Nieminen puntaroi.

Pikaiseen työn saantiin hän ei usko, vaikka toivoo vielä joskus elävänsä muulla kuin yhteiskunnan tuella. Nieminen myöntää, että moni asia on itsestä kiinni. Palveluita ei tulla ovelle tyrkyttämään, vaan on oltava itse aktiivinen. Tulevaan hän katsoo varovaisesti.  

– Vuoden päästä? Toivottavasti sitä olisi jotain saanut aikaiseksi.

Yhä useampi nuori "hukassa"

Ahdistaa, pelottaa, hatuttaa. Suorituspaineita ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Päälle vielä epävarmuus työn saannista.

Suomen Mielenterveysseurasta kerrotaan, että nuorten aikuisten tukiryhmiin hakeutuu psyykkisesti aina vain sairaampia ihmisiä. Tämä on huomattu esimerkiksi Löydä oma tarinasi -ryhmissä, joita on järjestetty vuodesta 2011 lähtien. 

– Hurjan huonokuntoisia nuoria. Monella on vakava masennusdiagnoosi, täsmentää johtaja Outi Ruishalme SOS-kriisikeskuksesta.

Myös Mielenterveysseuran puhelinpalveluissa on huomattu muutos huonompaan. Päivystäjät ovat kertoneet, että oma osaaminen on välillä koetuksella.

– Aiemmin juttelu nuorten kanssa oli kevyempää. Nyt tilanteet ovat vaikeutuneet ja kriisiytyneet, Ruishalme kertoo. 

Nuoria eläkkeelle joka päivä

Tuhannnet nuoret aikuiset hakevat joka vuosi työkyvyttömyyseläkettä Kelalta. Kolmella neljäsosalla hakijoista syynä ovat mielenterveysongelmat.

Alle kolmekymppisiä jää työkyvyttömyyseläkkeelle jopa 7-8 päivässä, kun muutama vuosi sitten määrä oli 5 nuorta.

Kelan työkyvyttömyyseläkkeiden ratkaisukeskuksen johtaja Matti Hynninen kertoo, että määrä on kasvanut käytännössä koko 2000-luvun.

– Taustalla on usein monen mielenterveysdiagnoosin yhdistelmä, eli masennusta ja sitten hyvin paljon siihen liittyviä muita mielenterveyden sairauksia, Hynninen tarkentaa.

Osa myönnetyistä nuorten eläkkeistä on määräaikaisia kuntoutustukia, mutta nekin yleensä uusitaan 1-2 vuoden välein. Uusista eläkehakemuksista Kela hylkää noin kolmanneksen.

Tukipalveluja jo riittämiin

Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa Jyväskylässä työskentelevä psykiatrinen sairaanhoitaja Kimmo Jouhki allekirjoittaa nuorten huonovointisuuden. Hänen mukaansa nuoret myös sairastuvat yhä aikaisemmassa vaiheessa. Ne, jotka ovat tippuneet yhteiskunnan rattailta, ovat hyvinkin toivottomia.

Tukipalveluja ei kannata ainakaan rakentaa lisää. Tärkeämpää olisi löytää ne nuoret, jotka palveluja tarvitsevat.

Kimmo Jouhki, psykiatrinen sairaanhoitaja

Jouhkin mielestä Suomessa on nuorille tarjolla runsaasti erilaisia tukipalveluja, ehkä jopa liikaa.

– Tukipalveluja ei kannata ainakaan rakentaa lisää. Tärkeämpää olisi löytää ne nuoret, jotka palveluja tarvitsevat. Etsivä työ on avainasemassa, Jouhki summaa.

Nuorten syrjäytymistä vastaan taisteleva valtakunnallinen Nuorisotakuu-hanke saa Jouhkilta pyyhkeitä. Takuu ei ole Jouhkin mielestä toiminut niin kuin oli tarkoitus. Samanlaista viestiä hän on saanut nuorilta asiakkailtaan.

– Kuntia ei voi vaatia sijoittamaan kaikkia työttömiä nuoria työhön tai harjoitteluun. Mitä tehdä nuorelle, joka kieltäytyy? Pitääkö häntä rangaista? Yhtälö ei vain toimi. 

Johtaja Matti Hynnistä Yle Keski-Suomelle haastatteli Sanna Savela.

Juttu Yle Keski-Suomen uutisissa http://areena.yle.fi/tv/2389606

Suosittelemme sinulle