Hyppää sisältöön

"Sijoittaminen ei ole sikarikkaiden touhua, vaan ihan tavallisten ihmisten" – sijoitusneuvojan ensimmäisen osakeostoksen saneli fiilis

Pohjois-Kymen Osakesäästäjien puheenjohtaja Satu Temonen sijoitti ensikerran, kun hän oli kesätöissä pankissa. Hänen ensimmäisen varsinaisen osakeostopäätöksensä saneli fiilis. Aloittelevalle sijoittajalle Temonen suosittelee omien tuottotavoitteiden pohtimista. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Ville Pisto

Satu Temosen mukaan sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, vaan se perustuu luotettavaan ennustamiseen. Ja lopulta kukaan ei pysty kertomaan, mihin kurssit oikein menevät.

– Sijoittaminen ei ole sikarikkaiden touhua, vaan ihan normaalien ihmisten, sanoo Temonen, joka on Pohjois-Kymen Osakesäästäjien puheenjohtaja ja työkseen sijoitusneuvoja pankissa. Hänen näkemyksensä sijoittamisesta ovat virkistäviä.

– Sijoittamalla voi kerätä puskuria pahan päivän varalle, mutta on hyvä sijoittaa hyvänkin päivän varalle. Ei raha ole itsessään arvo, vaan se mitä sillä saa.

Temosen mukaan sijoittamalla voi hankkia itselleen esimerkiksi turvallisuuden tunnetta tai elämyksiä.

– Nuorena sijoitin, jotta pääsisin matkustamaan. Ihan kokonaisia matkoja en ole saanut katettua voitoilla, mutta osittain kuitenkin.

Ensimmäinen osake oli Marimekon

Satu Temonen kiinnostui sijoittamisesta vuosituhannen vaihteessa, kun hän oli kesätöissä pankissa. Sijoittamalla näkemys pankkityöstä syventyi ja samalla karttui tieto ja kokemus talouden kiemuroista. Temosen ensimmäinen suora osakesijoitus kohdistui Marimekkoon.

– Se oli ihan puhtaasti fiilispohjalta. Marimekko oli tunnettu suomalainen brändi ja joskus olin perehtynyt Kirsti Paakkasen elämään ja työhän ja Armi Ratiaan. Lisäksi yhtiö tuntui mielenkiintoiselta.

Montaa vasta-alkajaa mietityttävät riskit, joita sijoittamiseen liittyy. Satu Temosen mukaan vuoden 2008 finanssikriisissä paljastui osakesijoittajien todellinen riskinsietokyky. Moni rohkea sijoittaja osoittautui lopulta melko varovaiseksi, kun kurssit tulivat reippaasti alas lähes yhdessä yössä.

– Siinä kohtaa pitää vain yrittää rauhoitella ja laittaa jäitä hattuun. Maltti on todellakin valttia. Ei ole mitään järkeä lähteä myymään osakkeita pois, kun niiden arvo on alhaalla.

"Ei kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin"

Osakemarkkinat ovat olleet jo tovin pienessä nousussa. Finassialan Keskusliiton mukaan Euroopan talous on kuitenkin viime aikoina hiipunut, mikä näkyy myös osakerahastoihin tehtyjen sijoitusten laskuna.

– Venäjän tilanteen suhteen on riskejä, mutta jos katsotaan vähän isompaa kuvaa, niin osakemarkkinat ovat nousseet jo jonkin aikaa ihan mukavasti, sanoo Temonen.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun näkemys myötäilee Temosta. Hänen mukaansa hyviä sijoituskohteita löytyy etenkin Yhdysvalloista mutta myös Euroopasta. Mitkä ovat Temosen ja Kangasharjun vinkit vasta-alkajalle?

– Ei kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin. Ehkä helpointa on aloittaa rahastosijoittamisesta eli niin, että taustalla on monta osaketta hajautetusti. Silloin välttyy suurilta heilahteluilta. Se on turvallisempaa ja myöskin helpompaa, sanoo Kangasharju.

– Ensimmäisenä olisi kuitenkin hyvä miettiä, millaista tuottoa rahalle haluaa ja kuinka paljon itse jaksaa seurata markkinoita. Lisäksi vaakakupissa painaa sijoitushorisontti eli, kuinka pitkän aikavälin sijoittamisesta on kyse, sanoo Temonen.

Suosittelemme sinulle