Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Bikini fitness vei nelikymppisenä: "Minulle ei ole tullut retkahduksia"

Kangasalalainen Kiti Hellevaara aloitti kurinalaista elämäntapaa vaativan bikini fitnessin kypsällä iällä. Kehonrakennuksen ja sille sukua olevien lajien harrastajat valmistautuvat parhaillaan lokakuun SM-kisoihin.

Kiti Hellevaara
Kuva: Mari Siltanen / Yle
Petra Ketonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiti Hellevaaran ruokavalio kisoja edeltävällä viikolla on yksitotinen. Kanaa ja riisiä neljästi päivässä. Puuroa, banaania ja raejuustoa kaksi kertaa päivässä. Palan painikkeeksi neljä litraa vettä. Noin vuorokausi ennen kisaa vesipullon korkki menee kiinni ja seuraavat hörpyt saa vasta ennen lavalle nousua.

Ja lavalla pitäisi esiintyä rennosti ja iloisesti bikineissä, kun tuomaristo ja vaativa yleisö syynäävät kilpailijan vartaloa. Takana satoja tunteja treeniä salilla ja lukuisia kieltäytymisiä pitopöydissä. Mikä saa naisen laittamaan itsensä näin koville?

– Tykkään siitä, että saan haastaa itseni. Suurin palkinto on se, että pääsen omaan tavoitteeseeni - on tuomarit sitten mitä mieltä tahansa. Sen takiahan siellä kilpaillaan, että pärjäisikin, mutta minulle on tärkeintä se, että voin olla tyytyväineen suoritukseeni.

Kangasalalaisen Kiti Hellevaaran projekti alkoi kaksi vuotta sitten. Hellevaara oli ollut katsomassa bikini fitness -kisoja ja ihastui lajiin. Siinä tavoitellaan ihanteellista rantavartaloa: ei saa olla kehonrakentajien lihaserottuvuutta, mutta pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen.

– Ensin ajattelin, että minusta ei ole tähän syömisjutun takia, mutta innostuin ja se koukutti.

Valmentaja Matti Halosen avulla alkoi rantakuntoon-projekti, jossa harjoittelu ja ruokavalio suunniteltiin ja toteutettiin kurinalaisesti.

Nelikymppisenä kisoihin

Kiti Hellevaara osallistui ensimmäisiin bikini fitness -kisoihinsa vuosi sitten ja pääsi SM-loppukilpailuun asti. Tämän syksyn ensimmäisistä karsinnoista Jyväskylässä jatkopaikka jäi saamatta. Lauantaina on uusi mahdollisuus, kun Tampere-talossa käydään toinen karsintakierros. SM-kisat ovat lokakuussa Lahdessa.

– Jos en pääse finaaliin, lähden Lahteen kisaamaan joka tapauksessa. Ikää on nimittäin sen verran, että voin osallistua Masters-kilpailuun, joka on yli 35-vuotiaiden oma kisa, Kiti Hellevaara kertoo.

Hellevaaralla on ikää kohta 41 vuotta eli tuplasti sen verran kuin Jyväskylä karsintakilpailun voittajalla.

Minulle ei ole tullut repsahduksia. Vahinkoja kyllä joskus sattuu.

Kiti Hellevaara

– Onhan se eri asia olla kaksikymppinen kuin nelikymppinen. Mutta Masters-sarjassa on sitten mahdollisuus kisata samanikäisten kanssa, Hellevaara sanoo.

Bikini fitness -kisoissa tavoitellaan urheilullista mutta naisellista vartaloa. Kiti Hellevaaran mukaan sairaalloista treenaamista ei näissä kisoissa juuri näe.

– Varmasti joka lajissa on vaara, että menee överiksi ja kyllä tässäkin on. Jos yritetään väksiin pitää kisakuntoa yllä ympäri vuoden ja jos elämä pyörii vain sen ympärillä. Täytyy tietenkin olla muutakin elämää.

Treeni pitää poissa leikkauspöydältä

Kiti Hellevaara on parturi-kampaaja ja kahden lapsen äiti. Treenaaminen on paitsi omaa aikaa myös lääkettä. Hellevaaralla on lonkkien nivelrikko, joka on aiheuttanut kovia kipuja.

– Treenaaminen on auttanut siihen hirveästi. On huomattavasti vähemmän kipuja ja parempi liikkuvuus. Ilman harjoittelua olisin ollut jo leikkauksessa, Hellevaara huomauttaa.

Täytyy tietenkin olla muutakin elämää.

Kiti Hellevaara

Hellevaaran 17-vuotias tyttö on seurannut kiinnostuneena äitinsä harrastusta. Dieettipuheiden kanssa täytyy olla tarkkana.

– Tytär on innostunut terveellisestä syömisestä, mutta kyllä teinin kanssa täytyy olla varuillaan ja muistuttaa, että tämä kisakauden ruokavalio ei ole ihan normaalia.

Kiti Hellevaaran periaatteena on, että karsintakisan jälkeen loppuillan saa syödä vapaasti, mutta seuraavana aamuna palataan grammantarkasti ruokavalioon. 

– Minulle ei ole tullut repsahduksia. Noudatan täysin sitä, mitä valmentaja sanoo. Vahinkoja kyllä joskus sattuu, mutta ne eivät ole retkahduksia, Kiti Hellevaara naurahtaa.

Varsinainen karkkipäivä koittaa lokakuussa Lahden kisojen iltana. Silloin Kiti Hellevaara aikoo syödä suklaata. Paljon.

Juttua korjattu kello 14.07: Kiti Hellevaara pääsi viime vuonna SM-finaaliin.

Suosittelemme sinulle