Hyppää sisältöön

Moskovan rauhanmarssilla vaadittiin Putinia ottamaan näppinsä pois Ukrainasta – video

Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen seurasi Moskovassa mielenosoitusta, jossa vastustettiin Venäjän ulkopolitiikkaa ja marssittiin Ukrainan rauhan puolesta. Mannisen mukaan paikalla oli paljon ihmisiä.

Mielenosoittajia Moskovassa.
Anne Orjala

Moskovassa järjestettiin sunnuntaina ensimmäinen suuri Venäjän ulkopolitiikkaa arvosteleva sodanvastainen mielenosoitus sen jälkeen, kun Ukrainassa alkoivat taistelut huhtikuussa.

Paikalla ollut Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoi iltapäivällä, että rauhanmarssilla näkyi paljon ihmisiä.

– Kyllä täällä väkeä on, suorastaan yllättävän paljon, kun ajatellaan, että vasta hiljattain julkistettiin tutkimus, jonka mukaan venäläisten kansalaisaktiivisuus on aivan nollassa. Mutta nyt nähtävästi on niin, että ihmiset todellakin pelkäävät, että Ukrainan kriisi yltyy vielä suursodaksi, ja sitä ei haluta. Täällä huudetaan "ei sotaa, ei sotaa" ja plakaateissa vaaditaan Putinia ottamaan näppinsä pois Ukrainasta.

Mielenosoittajia Moskovassa.
Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Järjestäjät arvioivat etukäteen marssille osallistuvan kymmeniä tuhansia osallistujia. Joidenkin järjestäjien ja uutistoimisto AP:n toimittajan arvion mukaan paikalla oli noin 20 000 ihmistä, joskin myös suurempia lukuja on esitetty. Poliisin mukaan osallistujia oli 5 000, mutta mielenosoittajat syyttävät usein poliisia osallistujien määrän aliarvioinnista.

Mannisen mukaan kyseessä oli ensimmäinen Venäjän ulkopolitiikkaa näin selvästi arvosteleva mielenosoitus moneen kuukauteen.

– Täällä liehuvat sekä Venäjän että Ukrainan liput, ja jotkut ovat myös kietoutuneet Ukrainan lippuun ja laulavat Ukrainan kansallishymniä, hän kuvaili.

Mannisen mukaan myös provokaattoreita oli liikkeellä, mutta varsinaisia yhteenottoja ei ollut tullut tietoon.

Moskovassa järjestettiin myös maaliskuussa rauhanmarssi, johon osallistui tuhansia ihmisiä.

Suosittelemme sinulle