Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Joka toinen Ylen kyselyyn vastannut tuomari ei ehdi perehtyä riittävästi oikeusjuttuihin

Lähes puolet Yle Uutisten laajaan kyselyyn vastanneista tuomareista kertoo, etteivät he kiireen takia ehdi perehtyä käsiteltävään asiaan riittävästi. Lähes puolet kyselyyn vastanneista tuomareista tuntee itsensä usein uupuneeksi.

Yle Uutiset lähetti laajan kyselyn kaikille suomalaisille tuomareille ja sai lähes 350 vastausta. Kyselyn tuloksista keskustelivat Aamu-tv:ssä Heikki Liljeroos oikeusministeriöstä, Jorma Tilander Lakimiesliitosta ja Aki Rasilainen Suomen Tuomariliitosta. Kuva: Yle
Päivi Happonen,
Tuuli Toivanen
Avaa Yle-sovelluksessa

– En jaksa keskittyä. Ajatus seisoo ja lähimuisti pätkii. Herään usein aamuöisin, jolloin jään miettimään edellisen ja tulevan päivän työasioita.

– Työmäärä on täysin kohtuuton, jos yrittää pitää ratkaisujen tason muutoksenhakutuomioistuimelta edellytettävällä tasolla. Mitkään työsuojelumääräykset eivät näytä tuomioistuinlaitosta koskevan.

Näin kuvailevat uupumustaan Yle Uutisten kyselyyn nimettömästi vastanneet tuomarit.

Yle Uutiset kysyi elo–syyskuun vaihteessa kaikilta Suomen tuomareilta heidän työpaineistaan.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista tuomareista kertoi tuntevansa itsensä uupuneeksi aina tai usein.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lähes kolme vastaajaa neljästä sanoi, että ei pysty täyttämään tuomioistuimelta saamaansa juttutavoitetta virka-ajan puitteissa.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Esimerkiksi viime vuonna tein pitkälti yli 400 pääasiaratkaisua. Kun loma-, koulutus- ja työhyvinvointipoissaolot sekä kaiken maailman kokouksiin ja palavereihin käytetty aika jätetään huomiotta, tarkoittaa edellä mainittu lukema sitä, että olen tehnyt noin 2,5 pääasiaratkaisua per tosiasiallinen työpäivä! Panosta siinä sitten laatuun itseä uuvuttamatta ja perhettä unohtamatta, kuvailee eräs tuomari Ylen kyselyssä.

Tuomari: Asioihin paneudutaan iltaisin ja viikonloppuisin

Yle Uutiset kysyi viime keväänä lakimiehiltä tuomareiden tuomioiden laadusta.

Olen tehnyt viime vuonna 2,5 pääasiaratkaisua per työpäivä

Kyselyyn vastanneista lakimiehistä 22 % oli sitä mieltä, että käräjäoikeuksista tulee vain harvoin tai ei koskaan hyviä tuomioita. Tuomareiden olisi kuitenkin tärkeä kirjoittaa tuomiot hyvin perustellusti ja ymmärrettävästi, jotta asianosaiset ymmärtäisivät, miksi kyseiseen ratkaisuun on päädytty.

Tuomioistuinlaitosta rasittavat rajut säästöt. Tuomarikunta on jo vuosia ollut kovilla, kun hallitus on leikannut tuomioistuinlaitoksen rahoja. Tuomariliitto laskee, että aiemmat leikkaukset tarkoittavat henkilötyövuosiksi muutettuna 150 tuomaria.

Useampi kuin joka kolmas kyselyyn vastannut tuomari kertookin tekevänsä yli 46-tuntista työviikkoa.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Asioihin on paneuduttava. Se tapahtuu tällöin iltaisin ja viikonloppuisin, kuvailee moni tuomari kyselyssä nimettömänä.

– Päivät venyvät pitkiksi. Kodinhoitotöitä ei jaksa tehdä enää iltaisin eikä iltaisin ehdi mukaan harrastuksiin, konsertteihin, ynnä muihin, kertoo yksi tuomareista.

Puolet Yle Uutisten laajaan kyselyyn vastanneista tuomareista kertoo, että kiire vaikuttaa usein siihen, etteivät he ehdi perehtyä käsiteltävään asiaan kunnolla.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ei aikaa perehtyä oikeuslähteisiin

Tuomareiden työuupumus on huolestuttavaa, sillä tuomarit käyttävät tuomioistuimissa merkittävää tuomiovaltaa.

Tuomareilla pitäisi myös olla aikaa perehtyä oikeuslähteisiin, kuten ajantasaiseen oikeuskäytäntöön, hallituksen esityksiin ja muihin lain esitöihin. Tähän ei kuitenkaan monilla tuomareilla ole kiireen takia mahdollisuutta.

– Työtä joutuu tekemään juosten kusten. Haluaisin tehdä työtäni paremmin ja erityisesti kirjoittaa parempia perusteluja. En ole vuosiin lukenut kokonaista alani oppikirjaa kannesta kanteen taikka lainuudistuksen hallituksen esitystä kokonaan. Oikeuslähteisiin perehtyminen tapahtuu asiasanojen ja sisällysluetteloiden perusteella ja netissä hakusanoilla.

Otsikkoa ja alaotsikkoa muokattu 9.10. kello 11.07.

Suosittelemme