Hyppää sisältöön

"Notkui kaupan kulmalla Kalliossa ja pummasi markkaa bisseen" – rock-tähtien tragedioista kumpusi kirja

Pelle Miljoonan Roudari ammentaa tarinansa huumeiden ja alkoholin täyttämästä rock-elämästä. Hän on nähnyt omassa lähipiirissään monia traagisia ihmiskohtaloita.

Pelle Miljoona
Kuva: YLE / Ari Welling
Satu Krautsuk

Kirjaidea ehti muhia Pelle Miljoonan päässä vuosikausia. Roudari julkistettiin perjantaina muusikon syntymäkaupungissa Haminassa.

– Siinä on aika rankkoja episodeja huumeiden, alkoholin, mielisairaalan ja vankilan välillä. Itselläni ei ole koskaan ollut vetoa huumeisiin ja örvellykseen, mutta olen nähnyt sitä paljon lähipiirissä. Tiedän, mistä kirjoitan, Pelle sanoo.

Kirjan henkilöt ovat pääosin fiktiivisiä. Suomen kevyessä musiikissa on kuitenkin ollut runsaasti esimerkkejä, joista ammentaa. Pellelle erityisen rankka juttu oli Rauli Badding Somerjoen kohtalo.

– Muistan, kun hän notkui Valintatalon kulmilla Kalliossa ja pummasi ihmisiltä markkaa bisseen. Silloin ajattelin, että hän on yksi Suomen hienoimmista artisteista ja hänen elämänsä päättyi tuohon jamaan.

Kimalluksen hetki on lyhyt

Pelle luettelee muita traagisia kohtaloita: Olavi Virta, Timo K. Mukka, Laila Kinnunen. Hän uskoo, että artistiksi hakeutuu usein tragedialle altis ihmistyyppi.

Ei osaa enää olla himassa, kun vähän aikaa pyörii tuolla. On fiilis, että tulisi nyt jumalauta joku keikka. Liikkeessä oleminen tuntuu kodilta.

Pelle Miljoona

– Se koko elämäntapa on irrallista ja lepattavaa. Et voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan vaan pyörit tuolla persaukisena. Voit olla tänään tähti ja huomenna et mitään.

Pelle kritisoi myös esimerkiksi Idols-kilpailua artistin työnkuvan vääristämisestä.

– Ihmiset luulevat, että se on mieletöntä kimallusta. Hetkittäin ehkä onkin, mutta arki on rankkaa. Autossa istuminen, vieraat kaupungit, hotellihuoneet, retkeilymajat ja koko se elämä jättävät ihmiseen jälkensä.

Levottomuus menee veriin

Kiertävän muusikon arkeen myös kuuluu tietynlainen levottomuus, jonka kanssa on opittava elämään.

– Levottomuus menee veriin. Ei osaa enää olla himassa, kun vähän aikaa pyörii tuolla. On fiilis, että tulisi nyt jumalauta joku keikka. Liikkeessä oleminen tuntuu kodilta.

_Roudari_n keskiössä on vanha roudari, jolla on todellinen esikuva: mies, joka on kiertänyt Pellen mukana 70-luvulta saakka. Kirjan toisessa päähenkilössä Starassa on jonkin verran Pelleä.

– Meidän välimme roudarin kanssa ovat olleet tosi läheiset. Hän lopetti hommat viime kesänä, koska ikää alkoi jo olla. Kirja on kunnianosoitus hänelle.

Joudut olemaan lastentarhan opettajana, toimimaan terapeuttina ja selviämään bändin keskinäisten jännitteiden välissä. Kaikki v*ttuilevat sinulle mutta sinä et voi v*ttuilla kenellekään.

Pelle Miljoona

Roudari on lastentarhanopettaja

Bändi palkkaa roudarin kantamaan tavaraa, hoitamaan valoja tai ajamaan autoa. Usein työ on myös paljon muuta.

– Yhtäkkiä huomaat, että joudut olemaan lastentarhan opettajana, toimimaan terapeuttina ja selviämään bändin keskinäisten jännitteiden välissä. Kaikki vttuilevat sinulle mutta sinä et voi vttuilla kenellekään. Lopulta tilanne voi kääntyä niin, että roudari onkin bändin pomo.

Pelle tekee edelleen lähes sata keikkaa vuodessa. Bändi hyvin erikoisena sosiaalisena yhteisönä kiehtoo häntä.

– Kaikenlaista etukenoa minäkin olen nähnyt. Tässä on ollut varmaan 30-40 tyyppiä, jotka ovat tulleet ja menneet. En ole antanut kenellekään potkuja enkä edes hirveästi riidellyt. Joillakin vain tulevat mailit täyteen.

Suosittelemme sinulle