Hyppää sisältöön

"Ei meille panna synnytyslaitoksella sirua päähän" – yli kolmannes nuorista pulassa tietokoneen kanssa

Suuri osa nuorista ei osaa käyttää tietokonetta ja arjen nettipalveluita. Yliopistot joutuvat järjestämään opiskelijoille tietokoneen käytön peruskursseja.

Nuori nainen selailee tablettitietokonetta sohvalla.
Kuva: Sari Vähäsarja / Yle
Satu Krautsuk,
Ville Pisto

Monilla nuorilla on vaikeuksia tietokoneen käytössä. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen mukaan viihdekäyttö onnistuu, mutta yli kolmannes nuorista ei osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työvälineenä.

– Ongelma näkyy esimerkiksi yliopistoissa, jotka ovat joutuneet järjestämään tietokoneiden peruskäyttökursseja. Nuorilla on vaikeuksia tekstinkäsittelyohjelmien, sähköpostin ja taulukko-ohjelmien kanssa, sanoo tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi TIEKE ry:stä.

Eniten vaikeuksia on alle 20-vuotiailla nuorilla. Pisa-tutkimuksista on selvinnyt, että nuorten luottamus tietoteknisiin taitoihinsa on laskenut koko 2000-luvun ajan. Kasvin mukaan yhtenä syynä tähän on ollut puhe ns. diginatiiveista.

– Olemme kuvitelleet, että lapset ja nuoret osaavat itsestään käyttää näitä laitteita. Ei meille panna synnytyslaitoksella päänahan alle sirua, joka opettaisi laitteiden tehokkaan käytön.

Ei suunnitelmaa

Kasvi muistuttaa, että tietoyhteiskunnassa on välttämätöntä pystyä hallitsemaan laitteita, joilla käytetään yhteiskunnan palveluita.

– On kyse sitten pankkipalveluista, terveyspalveluista tai viranomaisten kanssa asioimisesta, niin jonkinlainen perustaito olisi oltava.

Valtakunnan tason suunnitelmaa tietoverkkotaitojen parantamiseksi ei ole olemassa. Kasvin mukaan pelkät vapaaehtoisjärjestöjen koulutukset eivät riitä.

– 80-luvulta alkaen on puhuttu siitä, että ihmisten osaamistasoa pitäisi nostaa. Kansallista investointia, että ihmiset kykenisivät täysimääräisesti hyödyntämään näitä laitteita, ei kuitenkaan ole tehty.

Kavereilta ja vanhemmilta apua

Kouvolan Inkeroisissa lukiota käyvä Maria Arikainen on Kasvin kanssa samaa mieltä siitä, että monella nuorella tietotekniikan perustaidot ovat hataralla pohjalla. Viihdekäyttö onnistuu, mutta työ- tai opiskelukäytössä tulee ongelmia.

– Kuulostaa todelliselta, koska kaikki käyttävät sosiaalista mediaaa. Ei käytetä mitään hankalampia. Mitä helpompi käyttää, sitä enemmän käytetään.

Arikainen kaipaa kouluun lisää tietotekniikan käytön opetusta. Nyt sitä oppii vain valitsemalla oikeat kurssit.

– Tietokonetta tarvitsee tosi paljon ja jatkossa yhä enemmän. Itse kysyn kavereilta tai vanhemmilta, jos en ymmärrä jotain.

Kouluissa ei välineitä eikä osaamista

Koulujen valmiudet opettaa tietotekniikkaa vaihtelevat. Ongelma on välineiden ja toisaalta opettajien pedagogisen osaamisen puute.

– Se ei kuulu opettajien peruskoulutukseen. Opettajien täydennyskoulutus ei ole pysynyt ajan tasalla ja sen tarjonta on hyvin satunnaista, kertoo OAJ:n erityisasaiantuntija Jaakko Salo.

Tietotekniikan perustaitojen opettaminen sisältyy opetussuunnitelmaan, mutta vuodelta 2004 peräisin oleva opetussuunnitelma on auttamatta vanhentunut.

– Siihen aikaan ei puhuttu mitään esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Uudistuvassa opetussuunnitelmassa kiinnitetään paljon huomiota tietotekniikan perustaitojen opetukseen, Salo sanoo.

Suosittelemme sinulle