Hyppää sisältöön

Tutkija: "Moderointi on vallankäyttöä"

Monia internetin keskustelupalstoja pitää yllä tavallinen kaduntallaaja, joka saattaa käyttää valtaansa jopa diktaattorin tavoin. Se ärsyttää keskustelijoita. Missä on heidän oikeutensa sananvapauteen? Onko ylläpitäjällä oikeus poistaa kommentteja tai jopa kokonaisia keskusteluketjuja palstaltaan?

Kuva: Terhi Upola / Yle
Ani Malmi

Netin keskustelupalstoilla käydään välillä kiivastakin keskustelua ja mielipiteet sinkoilevat. Jos keskustelun sävy ei miellytä palstan ylläpitäjää, saattaa hän poistaa joitakin kommentteja, koko keskustelun tai jopa keskustelijat ryhmästä.

Jos kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä ei ole loukattu, saattaa sensurointi tuntua keskustelijoista väärältä. Sananvapaushan koskettaa meitä jokaista. Sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämättä.

Sananvapaus ei kuitenkaan kosketa tiettyä viestintäkanavaa

– Sananvapauteen ei sisälly oikeutta tuoda mielipiteitään esiin tietyssä mediassa tai kanavassa. Jokainen voi aina avata oman kanavansa missä kertoo mielipiteitään, sanoo viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari Helsingin yliopistosta.

Sosiaalisesta näkökulmasta katsottuna kommenttien poistaminen netistä on kuitenkin väärin. Se on kuin täystyrmäys kasvokkain käytävässä keskustelussa.

Keskusteluiden moderointi on tietynlainen vallankäytön väline, joka voi jopa sokaista ihmisen

Anne Haverinen, digitaalisen kulttuurin tutkija

– Nettikeskusteluissa ei ole olemassa mitään sääntöjä. Keskusteluiden moderointi on tietynlainen vallankäytön väline, joka voi jopa sokaista ihmisen, sanoo digitaalisen kulttuurin tutkija Anna Haverinen Turun yliopistosta.

Kirjalliset säännöt nettikeskusteluille

Kymmenisen vuotta sitten Suomessa puhuttiin nettietiketistä. Silloin mietittiin paljonkin, mikä on soveliasta käytöstä netissä. Nyt, kun sille pohdinnalle olisi oikeasti tarvetta, ei nettietiketistä puhutakaan enää ollenkaan.

Laki ei kiellä kommenttien poistamista, mutta Anna Haverisen mukaan jokaisella keskusteluryhmällä tulisi olla omat säännöt, joiden pohjalta keskustelua voidaan käydä. Silloin keskustelua voidaan käydä reilusti, kaikkien tuntemien sääntöjen pohjalta.

– Sosiaalisessa mediassa ei voi välttämättä itse päättää kenen kanssa keskustelee, jolloin tottakai tulee vastaan erilaisia persoonallisuuksia ja se voi aiheuttaa ristiriitoja. Kirjatuilla säännöillä voidaan helpottaa keskustelun käymistä, Anne Haverinen sanoo.

Perinteiset sosiaalisen kanssakäymisen säännöt eivät päde somessa

Digitaalisen kulttuurin tutkija Anne Haverisen mukaan sosiaalisessa mediassa pätevät eri säännöt kuin tavanomaisessa ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

– Hiljaiset sopimukset siitä, mikä on soveliasta eivät ole vielä ehtineet someen. Moraalinen etiketti puuttuu, Haverinen sanoo.

Liukassormisella sensuroijalla saattaa olla pian käsissään tyhjä keskustelupalsta.

Vaikka keskustelupalstojen moderaattoreilla onkin käytännössä oikeus poistaa keskustelusta mitä tahansa kommentteja, saattaa liukassormisella sensuroijalla olla pian käsissään tyhjä keskustelupalsta.

Sekä digitaalisen kulttuurin tutkija että viestintäoikeuden professori uskovat sosiaalisen kontrollin toimimiseen.

– Jos sana leviää kommenttien poistamisesta, niin yleensä väki kaikkoaa ja etsii uudet keskustelupalstat, Päivi Korpisaari sanoo.

Suosittelemme sinulle