Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Historioitsija Ylikankaalle tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto

Yle Radio 1:llä kuultavan Aristoteleen kantapää -ohjelman tekijät saivat palkinnon esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta.

Heikki Ylikangas.
Heikki Ylikangas. Kuva: Yle
Jaakko Mannermaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) luovutti keskiviikkona tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot. Niitä myönnettiin yhteensä kahdeksan palkintojen yhteissumman ollessa 130 000 euroa.

Elämäntyöpalkinnon sai emeritusprofessori Heikki Ylikangas (s. 1937) historian alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä. Lukuisia tutkimuksia, tietokirjoja ja näytelmiä kirjoittanut Ylikangas on käsitellyt mm. nuijasotaa, vuoden 1918 sisällissotaa ja toisen maailmansodan ratkaisuvaiheita Suomessa.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Ylikankaan selvitykset maamme historiallisista taitekohdista ovat aina herättäneet vilkasta keskustelua:

"Monesti kiivaaksikin äitynyt väittely Ylikankaan teosten ympärillä on pakottanut siihen osallistuneet ja myös sitä seuranneet perehtymään näihin aiheisiin, muodostamaan oman mielipiteensä käsitellyistä asioista."

Ylikankaan saama palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Aristoteleen kantapäälle kiitosta välittäjänä toimimisesta

Palkintoja esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta myönnettiin seitsemän. Yksi näistä meni Yle Radio 1:n Aristoteleen kantapää -ohjelmaa toimittaville Pasi Heikuralle ja Kaisa Pulakalle sekä tuottaja Pertti Ylikojolalle.

Perusteluissa kiitellään ohjelman tapaa esitellä kielelliseen viestintään liittyvää tutkimusta kansantajuisesti ja innostuneesti:

"Vuosien mittaan Aristoteleen kantapäästä on muovautunut asiantunteva välittäjä akateemisten kielentutkijoiden ja suuren yleisön välille."

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä. Olennaista on kansalaisten tietämyksen lisääminen ja virikkeiden antaminen yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Kaikki palkintojen saajat löytyvät Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan sivuilta.

Suosittelemme sinulle