Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Fingrid: Sähköjen palauttaminen koko Suomeen veisi vuorokausia

Tiistaina järjestetty mittava Valve 2014 -sähköhäiriöharjoitus on puhuttanut paljon vielä keskiviikkonakin. Suomen kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin valvomopäällikkö sanoo harjoituksen osoittaneen, että aiemmat oletukset ovat olleet liian optimistisia. Suomi selviäisi omin voimin, mutta aikaa se ottaisi.

Vasemmalta Fingrid Oyj:n valvomopäällikköArto Pahkin, Lapin pelastusjohtaja Martti Soudunsaari ja Rovaniemen Verkko Oy:n käyttöpäällikkö Arvo Torkkola
Valve 2014 -harjoituksen opeista kävivät Yle Lapin studiossa keskustelemassa Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin, Lapin pelastusjohtaja Martti Soudunsaari ja Rovaniemen Verkko Oy:n käyttöpäällikkö Arvo Torkkola. Kuva: Sauli Antikainen / Yle
Jenni Leukumaavaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiistai-iltana järjestetyn Valve 2014 -sähköhäiriöharjoituksen jälkipyykkiä on puitu keskiviikkona. Harjoitus jouduttiin Rovaniemen osalta keskeyttämään, koska katkos venyi liian pitkäksi eikä sähköjä saatu palautettua vesivoiman avulla suunnitellussa aikataulussa.

Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin uskoo kuitenkin eilisen harjoituksen pohjalta, että koko valtakuntaa koskevassa sähkökatkossa Suomi saisi omin voimin palautettua sähköt kantaverkkoon.

– Kyllä pärjättäisiin, mutta aikajänne pitää nyt kaikkien huomioida. Käytännössä saarekkeiden muodostaminen ja sähkön jakaminen eteenpäin kestää huomattavasti kauemmin kuin on oletettu. Siinä puhutaan useammasta tunnista, Pahkin sanoo ja jatkaa:

– Jo miehistön lähettäminen eri paikkoihin kestää useita tunteja. Voi olla, että kestää 4 -6 tuntia saada jonkinlaista saareketta aikaiseksi. Koko valtakuntaan sähköjen saaminen voi kestää useita vuorokausia. Aikajänne on todella pitkä, se pitää kaikkien huomioida.

Miksi Tervolan aikataulu petti?

Sen lisäksi, että Rovaniemen seudulla harjoitus keskeytettiin, Tervolassa sähkökatkokset alkoivat ilmoitettua aiemmin. Tämä on närkästyttänyt, koska esimerkiksi lehmien lypsy jäi monella kesken järjestelmien kaaduttua sähkökatkoksien vuoksi.

– Siinä käytiin vielä viime hetkillä mietintää siitä, kuinka kauan tietyt vaiheet kestävät. Tulimme siihen lopputulokseen, että Tervolassa on aloitettava tuntia aiemmin, jotta Rovaniemellä sähkökatkos saadaan varmasti tehtyä siihen aikaan kuin on ilmoitettu, Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin sanoo.

Suosittelemme sinulle