Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Vetinen papu muuntuu rapsakaksi herkuksi Arno Kasvin opeilla

Kukapa ei olisi joskus maistanut vihreää, vetistä ja mautonta papua. Pavuista syntyy kuitenkin nopeasti hyvä herkkupala lautaselle, jos sen osaa käsitellä oikein, vakuuttaa emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi.

Pavuista syntyy nopeasti hyvä herkkupala lautaselle, jos sen osaa käsitellä oikein, vakuuttaa emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi.
Sannimari Lehtilä
Avaa Yle-sovelluksessa

– Noi on pahoja! kiljuu alakoululainen, kun näytän hänelle aterian lisukkeeksi wokkaamiani papuja.

Koulussa on kuulemma tarjottu samanlaisia eikä maku ole pientä suuta miellyttänyt.

Monella papumuistot tulevat koulusta, jossa vihreät kasvikset on liian usein tarjoiltu mauttomina ja vetisinä. Ylipuutarhuri Arno Kasvi sanoo huomanneensa, etteivät pavut tee kauppaansa edes lounasruokaloissa.

– Juuri olin suosikkiruokalassani lounaalla, ja ainoana ruokailijana otin papuja lautaselle. Siinäkin ruokalassa oli tuttu tilanne: papu oli keitetty liian kypsäksi ja ne oli myös unohdettu maustaa. Nehän on kamalia! Kasvi toteaa.

Vetisyydestä maukkaaseen rapsakkuuteen

Kasvi kehottaa ihmisiä opettelemaan papujen oikean käsittelytavan, jottei lopputulos ole vetinen ja mauton pötkylä lautasella.

On sääli, että ihmiset osaavat kasvattaa hyvää satoa, mutta eivät sitten osaa käyttää satoa ruuanlaitossa.

Arno Kasvi

– On sääli, että ihmiset osaavat kasvattaa hyvää satoa, mutta eivät sitten osaa käyttää satoa ruuanlaitossa.

Pavut tulee aina ryöpätä ennen syömistä. Moni tekeekin jo siinä ratkaisevan virheen.

– Noin 10 minuuttia riittää. Papuja ei saa päästää liian lötköiksi, vaan keittoaikana kannattaa tarkkailla kypsyysastetta. Kypsyys on hyvä, kun väri hieman muuttuu ja papu on napakasti pehmeä.

– Oikean kypsyysasteen oppii tuntemaan tekemällä. Minä koitan saksilla, että pavut leikkaantuvat napakasti. Siitä sen tietää, Kasvi opastaa.

Ruokaa menee turhaan hukkaan

Arno Kasvi on puhunut papujen puolesta ennenkin.

– Tuolla etelämpänä Euroopassa osataan papujen valmistaminen ihan toisella tavalla kuin täällä. Se on sääli.

Emeritus ylipuutarhuri kantaa toki huolta muidenkin itse kasvatettujen raaka-aineiden käytön vähyydestä.

– Olen kuullut sellaistakin, ettei esimerkiksi itse kasvatettua kesäkurpitsaa ole valmistettu ruuaksi, kun se on ollut 'liian iso'. Jestas sentään!, Kasvi parahtaa.

Sopivan kiehauttamisajan lisäksi papuihin saa makua leikkaamalla ne vinosti pätkiksi. Leikkaustapa on ratkaiseva maun kannalta.

– Viistosta pinnasta papuihin imeytyvät sitten esimerkiksi wokkipannulla ne ihanat, herkulliset maut. Lisään papujen joukkoon esimerkiksi oliiviöljyä, sipulia, valkosipulia ja ehkä ripauksen currya.

Siis vain kolmen asian muistamisella papu muuntuu maukkaammaksi: ryöppäys, viisto leikkaustapa ja maustaminen. Muuta ei Kasvin mukaan tarvita.

Suosittelemme