Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Videopelaamisesta itsevarmuutta – jatkuva pelaaminen on kuitenkin haitallista

Tutkimukset ovat osoittaneet pelaamisen olevan oletettu sosiaalisempaa toimintaa. Täysin ongelmatonta pelaaminenkaan ei silti ole. Psykologin mukaan liika on aina liikaa.

Ihmisiä tietokoneruutujen äärellä.
Mahdollisuus tavata muita pelaajia on kasvattanut verkkopelitapahtumien suosiota. Kuva: Yle
Jarkko Remahl
Avaa Yle-sovelluksessa

Pelaamisen ja videopelien psykologisia vaikutuksia kartoittavan ja tutkivan Cyber Psychologist -yrityksen perustanut isobritannialainen psykologi Berni Good kertoo pelaamiseen liittyvien tutkimusten osoittaneen, että videopelit luovat pelaajilleen yhteenkuuluvuuden tunnetta merkittävällä tavalla.

– Päinvastoin kuin kuvitellaan, pelaaminen voi ehkäistä syrjäytymistä. Jos pelaajalla ei esimerkiksi ole kunnollista sosiaalista verkostoa, voi kontakteja luoda pelaamalla muiden ihmisten kanssa internetin välityksellä. Peleissä voidaan kokea yhteenkuuluvaisuuden tunnetta jopa sellaisia hahmoja kohtaan, joiden taustalta ei löydy toista pelaajaa.

Good kertoo yhteenkuuluvuuden tunteen olevan yksi psykologisista tarpeistamme.

– Me olemme sosiaalisia olentoja, ja jos sen tarpeen voi täyttää pelaamalla silloin, kun se ei onnistu esimerkiksi kasvotusten, on pelaaminen positiivinen asia.

Ei kaikki kaikessa

Berni Goodin mukaan pelaamiseen käytettävään aikaan ei ole selkeää nyrkkisääntöä, kun puhutaan pelaamisen haitallisuudesta. Lasten kohdalla ohjat ovat vanhempien käsissä.

– Vanhempien on tärkeää asettaa rajat pelaamiselle. Aiheesta voi käydä myös keskustelua lapsen kanssa, esimerkiksi ehdottaa, että pelaamiseen varataan tietty aika, jonka jälkeen siirrytään tekemään muuta. Esimerkiksi ulkona olemisella ja siellä harrastamisella on paljon psykologisia hyötyjä.

Me olemme sosiaalisia olentoja, ja jos sen tarpeen voi täyttää pelaamalla silloin, kun se ei onnistu esimerkiksi kasvotusten, on pelaaminen positiivinen asia.

Berni Good

Good toteaakin jatkuvan pelaamisen olevan jopa haitallista.

– Psykologisesti tarkasteltuna se ei ole kovinkaan terveellistä. Myös pelien ikärajojen nouttaminen on äärimmäisen tärkeää.

Pelaamisen haitallisuuteen liittyy Berni Goodin mukaan samoja piirteitä kuin moneen riippuvuuteen.

– Riippuvuus voi syntyä moniin asioihin, esimerkiksi shoppailuun. Videopeleihin liittyvästä riippuvuudesta ei puhuta vielä paljoakaan. Merkkejä pelaamiseen liittyvistä ongelmista ovat esimerkiksi se, että henkilö valehtee siitä kuinka paljon käyttää aikaa pelaamiseen. Päivittäisten asioiden hoitaminen unohtuu, ja ihminen syrjäytyy muiden seurasta, siinä vaiheessa puhutaan ongelmasta.

Pelaamisessa huipulle

Sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tunteen ohella myös pelissä menestyminen rakentaa pelaajan itsevarmuutta.

Pelaaminen mahdollistaa myös sen, että ihmiset voivat itse määrittää omaa kohtaloaan.

Berni Good

– Pelaamisessa ja peleissä menestyminen ja kehittäminen kasvattaa pelaajan itsevarmuutta, jolla on suuri merkitys ihmisen psyykkiselle terveydelle ja hyvinvoinnille.

Myös itsenäinen toiminta ja ajattelu pelien maailmassa voivat olla hyväksi mielelle.

– Pelaaminen mahdollistaa myös sen, että ihmiset voivat itse määrittää omaa kohtaloaan. Todellisessa maailmassa meidän on haastavaa määrittää omaa kohtaloamme, joudumme käymään töissä ja elämään arkea, mutta pelatessa voit tehdä omia valintoja ja tästä muodostuva itsenäinen ajattelu tekee hyvää mielenterveydelle.

Suosittelemme sinulle