Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Mihin perhettä tarvitaan?

Kerstin on kuollut vaikeaan sairauteen 37-vuotiaana. Hänen äitinsä Ilsen luo ovat kokoontuneet sisarukset Bea, Leo, romaanin kertojapäähenkilö Tea sekä tämän poika Mark ja ex-mies Simon. Tässä on oiva asetelma tutkailla, miten monimutkaisen vaikeiksi perheen sisäiset suhteet saattavat mennä.

Satu Taskisen toinen romaani Katedraali kertoo sisarkateudesta. Taskinen oli Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.
Nadja Nowak,
Seppo Puttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Satu Taskisen esikoisromaani Täydellinen paisti kertoi myös perheestä kokoontuneena juhlaan. Katedraalissa perhe kokoontuu Kerstinin muistojuhlaan. Vaikka nämä kaksi kirjaa jossain määrin muistuttavat toisiaan, niin silti ne ovat oivia muunnelmia samoista teemoista.

Romaani kysyy suoraan, mitä merkitystä sillä on, että olemme samaa perhettä. Tea kertoo, kuinka marttyyriäiti on sairastuttanut koko perheen. Kaikki ovat keholtaan ja jollain tavalla myös mieleltään sairaita.

Itseään inhoava Tea on mielestään hauras ja kuihtumassa pois. Hänen asuntonsa on täynnä tavaraa ja sotkuinen. Muidenkin henkilöiden suhde tavaraan on outo. Taskinen pohtii yleisemminkin ihmisen suhdetta tavaraan.

Taskisen romaani osoittaa, kuinka vaikeita perheen sisäiset ongelmat voivat olla ja keskustelut vain monimutkaistavat niitä. Kirjassa on onneksi outo tunnelma, eikä kertomus jää tavanomaiseksi kitkaisten ihmissuhteiden kuvaukseksi. K_atedraali_ on iso romaani.

Suosittelemme sinulle