Hyppää sisältöön

Onni pakenee, jos sitä kohti menee

Oletko onnellinen? Vai oletko yksi niistä, jotka lukevat onnellisuusoppaan toisensa jälkeen ja tekevät eksoottisia kaukomatkoja, mutta tuntevat silti outoa tyhjyyttä sisällään? Lakkaa jahtaamasta onnea, niin se hiipii luoksesi.

Lähikuva kädestä, joka piirtää hymynaamaa
Kuva: Raila Paavola / Yle
Paula Tiessalo

Filosofian tohtori Frank Martela aloittaa onnellisuuden olemuksen pohtimisen miettimällä, mikä on elämän tarkoitus. Usein on sanottu, että elämän tarkoitus on tehdä itsestään merkityksellinen muille. Martelan mukaan siitä jää kuitenkin puuttumaan tärkeä osa, oma sisäinen kokemus.

- Ei riitä, että homma on merkityksellinen muille, sen on oltava sitä myös itselle. Muuten tulee tunne, että tää ei oo mun juttu, ei mun elämä.

Martela haluaakin laventaa määritelmää siitä, mitä on hyvä elämä:

- Että tekee itselle merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsestään merkityksellisen toisille.

Meillä on hirveä kynnys myöntää, ettemme ole onnellisia.

FT Frank Martela

Martelan mukaan länsimaissa vallitsee vahva onnellisuuden normi. Siitä juontuu ajatus, että jos ihminen ei onnistu olemaan onnellinen, hän on epäonnistunut elämässään.

- Meillä on hirveä kynnys myöntää, ettemme ole onnellisia.

Yksin ei ole onnellinen

Ihmissuhteista puhuttaessa Frank Martela muistuttaa ihmisen olevan laumaeläin.

- Yksilö on sanana huono, siihen liittyy ajatus yksinäisyydestä. Voisimme luopua sen käytöstä ja käyttää sen sijaan sanaa "suhdelo": Elämme suhteessa toisiin ihmisiin.

Yksilö on sanana huono, siihen liittyy ajatus yksinäisyydestä.

FT Frank Martela

Yksin et tule onnelliseksi, mutta toisaalta et voi myöskään vaatia, että joku toinen tekee sinut onnelliseksi. Elämässä on oltava itse aktiivinen, mutta ympärille tarvitsemme ihmisiä, jotka arvostavat meitä.

- Sananlaskua "ihminen on oman onnensa seppä" parempi ilmaisu olisi mielestäni "ihminen on oman elämänsä keskushyökkääjä", Martela pohtii tarkoittaen sitä, ettei hyökkääjällä on tärkeä rooli pelissä, mutta yksin hän ei pysty sitä voittamaan.

Onni pakenee sen etsijää

Martelan mukaan onnellisuus tulee vähän vaivihkaa monen muun tekijän sivutuotteena. Onni katoaa, jos sitä kouristuksenomaisesti tavoittelee.

- Ihmiset etsivät onnellisuutta vääristä paikoista, kuten materiasta.

Jos koko ajan miettii, miten voisi olla onnellisempi, kiinnittyy oma huomio helposti siihen, mitä itseltä puuttuu sen sijaan, että osaisi arvostaa tätä hetkeä.

On parempi mennä eri suuntaan, jolloin onnellisuus tulee sivutuotteena.

FT Frank Martela

- Onnellisuus pakenee, jos sitä kohti menee. On parempi mennä eri suuntaan, jolloin onnellisuus tulee sivutuotteena.

Jatkuva onnellisuuden tavoittelu voi myös tehdä ihmisestä entistä onnettomamman.

- Jos sinulla menee huonosti ja lisäksi sanotaan, että olet epäonnistunut onnellisuusnormien täyttämisessä, niin se onnellisuuskulttuuri voi ahdistaa.

Tee jotain intohimoisesti

Mistä onni sitten löytyy? Frank Martela korostaa paitsi ihmissuhteita ja hyväntekemistä, myös ihmisen omaa asennetta. Myönteisiä ajatuksia viljelemällä näkökulma maailmaan muuttuu positiivisemmaksi. Martela kehottaa kokeilemaan kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä. Kun joka ilta merkitsee muistiin kolme asiaa, joista on kiitollinen, ajatukset alkavat muuttua myönteisemmiksi jo parissa viikossa.

Lisäksi kannattaa tehdä asioita, joista on kiinnostunut. Työhön, harrastukseen tai leikkiin uppoutuminen tuottaa hyvänolon tunteita.

- Valtaosassa töistä edes osa tehtävistä innostaa, Martela kannustaa.

Jos vielä näiden lisäksi tekee hyvää muille, on jo rakentanut hyvän polun kohti onnellisuutta.

- Jakamisesta tuleva hyvä hehku jää pidemmäksi aikaa.

Suosittelemme sinulle