Turun yliopiston tieteidenvälinen pelitutkimusverkosto Up Your Game aloittaa tutkimuksen, jossa etsitään reseptiä koukuttaviin pelikokemuksiin ja niiden hyödyntämiseen terveydenhoidossa.
Erityisesti Play for Reward -hankkeessa haetaan uusia keinoja aivovammapotilaiden kuntoutukseen.
Palkitsevan pelikokemuksen uskotaan nopeuttavan vaikkapa vaurioituneiden hermoratojen tervehtymistä.
– Kyllä aivoissa tapahtuu muutoksia pelatessa. Olettamuksemme on, että tutkimuksessamme saadaan pelaamalla aikaan myönteisiä muutoksia, jotka ovat sekä fysiologisesti että neuropsykologisesti mitattavissa, kertoo psykiatrian professori Jyrki Korkeila.
Tasohyppelystä vauhtia toipumiseen
Maailmalla on jo aiemmin havaittu viiksekkään putkimiehen, Super Marion juoksuttamisen kasvattaneen harmaata ainetta terveillä koehenkilöillä lisäten aivojen joustavuutta.
– Parantavia vaikutuksia voi ajatella olevan aivoalueisiin, joissa tapahtuu strategista ajattelua ja suunnittelua, ja toisaalta muistiin. Palkitseva pelaaminen vaikuttaa myös mielialaan.
Pelaamisen täytyy olla riittävän säännöllistä ja riittävän miellyttävää.
Jyrki Korkeila
Aivovammoja on eri tyyppejä, eri aivoalueilla ja luonnollisesti vakavuudeltaan eritasoisia.
Professori Jyrki Korkeila muistuttaa, että ”lievä aivotärähdyskin” aiheuttaa aivoissa fysiologisen vaurion.
– Aivovamma on sikäli helppo kohde, että se on tarkasti määriteltävissä. Näin jokin pelityyppi voisi olla helposti sovitettavissa yhteen tietyn vammatyypin kanssa.
Pelikoukku parantumisen edellytys
Tutkimuksessa selvitetään myös, kuinka koukuttava ja palkitseva pelikokemus synnytetään. Peliin koukkuun jääminen on tässä yhteydessä toivottavaa, sillä se tarkoittaa samalla koukuttumista hoitoon.
Pelejä hyödyntävillä ratkaisuilla vammoja ja sairauksia voitaisiin hoitaa nykyistä kevyemmillä tavoilla.
Aki Koponen
– Pelaamisen täytyy olla riittävän säännöllistä ja riittävän miellyttävää. Esimerkiksi päivittäin puoli tuntia, kahdesta kolmeen kuukauteen, jotta voidaan olettaa pelaamisen aiheuttavan jotain rakentavia muutoksia. Tiedämmehän muutenkin, että jos ihminen oppii uuden taidon, vaikkapa soittamaan viulua, tapahtuu aivoissa muutoksia, muistuttaa Jyrki Korkeila.
Kestävyysvaje ajaa pelaamaan
Play for Reward -hankkeen johtaja Aki Koponen uskoo hyvinvointipeleillä olevan merkittävät markkinat. Ne markkinat ovat vasta muovautumassa.
– En haluaisi kiroilla, mutta ”kestävyysvaje” on sellainen ajuri, joka pakottaa miettimään niin Suomessa kuin maailmallakin uusia tapoja hoitaa sairauksia. On sitten kyse aivovammasta, masennuksesta, diabeteksesta... Nähdäksemme pelejä hyödyntävillä ratkaisuilla vammoja ja sairauksia voitaisiin hoitaa nykyistä kevyemmillä tavoilla. Ehkä ihmiset saadaan niillä osallistumaan myös ennaltaehkäisevään toimintaan nykyistä paremmin.
Ekonomistina Aki Koponen myöntää, että peliprofeetalla saattaa ainakin aluksi olla korkea kynnys ylitettävänään talouskurimuksessa kouristelevien sairaaloiden ovella.
– Vastaanotto voi olla himpun verran nihkeää… Noudatamme samoja standardeja, joita hoidon vaikutuksen arvioinnissa yleensäkin noudatetaan. Teemme lääketieteelliset hoidon vaikuttavuusarviot esittämillemme ratkaisuille, ja selvitämme saavutettavissa olevia kustannussäästöjä. Ja kuinka potilaan elämänlaatu paranisi.
Professori Jyrki Korkeila muistuttaa, että hoidon parantuminen ja nopeutuminen ovat ensisijalla tutkimuksessa, säästöt suotavia sivuvaikutuksia.
– Tavoitteena on löytää uusia keinoja liitettäväksi tavanomaiseen kuntoutukseen. Jos näin saataisiin kuntoutusjaksoja lyhennettyä, voisi sillä on kustannusvaikutuksiakin. En kuitenkaan lähtisi vielä puhumaan säästöistä, kun tutkimus on vasta alussa.