Hyppää sisältöön

Sakkaran pyramidin pelätään turmeltuneen kunnostustöissä – "pyramidi näyttää erilaiselta kuin pitäisi"

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on pyytänyt Egyptiltä selvitystä yli 4 600-vuotiaan pyramidin restauroinnista.

Sakkaran pyramidialueen kaivauksia vuodelta 2004.
Sakkaran pyramidialueen kaivauksia vuodelta 2004. Kuva: Mike Nelson / EPA
Katriina Töyrylä

YK:n kasvatus- tiede ja kulttuurijärjestö Unesco on pyytänyt Egyptiltä selvitystä Sakkaran porraspyramidin kunnostustöistä. Syynä ovat julkisuudessa esityt syytökset, joiden mukaan yli 4 600 vuoden ikäinen pyramidi olisi vaurioitunut kunnostustöiden vuoksi.

Useat egyptiläiset kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet restaurointitöitä. Niiden mukaan pyramidin julkisivua on muutettu. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kunnostukseen palkatulla yrityksellä ei ole riittävää kokemusta.

Egyptin kulttuuriperintöä vaalivan järjestön (siirryt toiseen palveluun) edustaja sanoo brittilehti Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että pyramidi näyttää nyt ulkopuolelta hyvin erilaiselta kuin sen pitäisi ja se on voinut kärsiä vahinkoja myös sisäpuolelta. Järjestö vaatii kansainvälistä tutkimusta.

Egyptin muinaismuistoministeri Mamduh al-Damati on torjunut kritiikin perusteettomana. Hän sanoi viime viikolla pyramidille kutsutuille toimittajille, että työt etenevät ongelmitta.

Myös hanketta johtava Michel Ghobrial Farid torjuu kritiikin. Hänen mukaansa pyramidin ulkoasu palautettiin sellaiseksi, kun se oli rakennusaikana.

Unescon maailmanperintökeskus on nyt pyytänyt muinaismuistoministeriöltä yksityiskohtaista teknistä raporttia restaurointitöistä. Unescon edustajan Tamar Teneishvilin mukaan pyyntö perustuu tiedotusvälineistä kerättyihin tietoihin. Järjestö pyytää selvitystä myös siitä, onko Egypti noudattanut järjestön suosituksia restauroinnista.

Restaurointihanke alkoi vuonna 2006. Pyramidi rakennettiin arkkitehti Imhotepin johdolla farao Zoserille. Alun perin pyramidi oli 62 metriä korkea.

Suosittelemme sinulle