Hyppää sisältöön

Poika, joka halusi olla hirviö – Lordi-dokumentti saapuu ensi-iltaan

Hirviörokkari Lordista kertova dokumenttielokuva tulee ensi-iltaan perjantaina. Monsterimies-dokumentin on ohjannut ja käsikirjoittanut Antti Haase.

Mr. Lordi
Mr. Lordi. Kuva: Petri Haggrén / Sony Music
Perttu Ruokangas

Haase on tuntenut Lordi-bändin isän, Mr. Lordin eli Tomi Putaansuun pienestä pitäen.

– Kaikki lähti siitä, kun Tomi [Putaansuu] soitti kolmisen vuotta sitten ja ehdotti, että tekisin hänestä dokumenttielokuvan. Aluksi en ollut varma, lähtisinkö tekemään sitä, vaikka aihe onkin ainutlaatuinen. Sitten kun kävin vierailulla hänen kodissaan, niin vakuutuin siitä, että tästä on ehdottomasti tehtävä dokumenttielokuva, Haase sanoo.

Haasen mukaan Putaansuun arkinen ympäristö on hyvin pitkälti samanlainen fantasiamaailma kuin Lordin lavashow.

Hän on pikkupojasta lähtien halunnut olla yhtä tunnettu hirviö kuin ET tai Hulk

Antti Haase Lordista.

– Hän todellakin haluaa olla maailman paras hevihirviö ja tekee kaikkensa sen eteen ja elää arkielämässäänkin elää sentyyppisessä maailmassa. Pikkumökistä paljastui terraarioita, joissa oli kuristajakäärmeitä, liskoja ja kotiloita. Lisäksi löytyi action-figuureita, joita hän keräilee. Se vakuutti minut hänen sinnikyydestään ja aitoudestaan. Todellisuus ja totuus on tässä tarinassa tarua ihmeellisempää, Haase sanoo.

Ohjaaja-käsikirjoittajalle oli tärkeää, että Putaansuun lähimmät ihmiset lähtivät mukaan dokumenttiin.

– Tomin äiti Aino Putaansuu on tämän elokuvan todellinen helmi. Olen erittäin iloinen, että hän avasi kotinsa ovet ja saimme kuvata siellä. Muita tärkeitä rovaniemeläisiä henkilöitä tässä dokumenttielokuvassa ovat Kankaan Pete, Tomin paras kaveri ja ikuinen heviteini sekä Valtasen Kimmo, joka toimi pitkään Sonyn, Lordin levy-yhtiön toimitusjohtajana.

Rovaniemi, henkinen koti

Haasen mukaan Monsterimies-dokumentin henkinen koti on Rovaniemi.

– Tomi ja minä sekä monet muut dokumentin henkilöt ovat Rovaniemeltä lähtöisin tai asuvat edelleen täällä. Huomattava osa elokuvan kohtauksista on kuvattu Rovaniemellä.

Dokumentin kuvaukset alkoivat keväällä 2011, kun Lordin nimikkoravintola Rocktaurant oli päätetty kannattamattomana lopettaa.

– Tomi oli itse mukana purkamassa ravintolaa. Hän muun muassa kantoi itsensä eli ihmisen kokoisen Mr. Lordi-nuken ulos ja se varastoitiin yhteen autotalliin.

Haase sanoo, että Putaansuu on joutunut kokemaan paljon vastoinkäymisiä vuoden 2006 Euroviisujen voittamisen jälkeen. Putaansuu kertoo muun muassa bändille kertyneen satoja tuhansia euroja velkaa. Näitä käänteitä on tallentunut myös dokumenttiin.

– Dokumentti kertoo siitä, että Tomin ainoa missio, miksi hän on olemassa ja haluaa elää, on se, että Lordi on elossa eikä muuta vaihtoehtoa ole. Se kertoo siitä, että panokset ovat äärimmäisen korkeat tässä elokuvan aikana. Hän on pikkupojasta lähtien halunnut olla yhtä tunnettu hirviö kuin ET tai Hulk, on tehnyt sinnikkäästi töitä ja onnistui siinä. Dokumentti kertoo siitä, kuinka hän yrittää pitää tämän unelman elossa.

Elokuvan trailerin voit katsoa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle