Joukkoistimme urheilumusiikkia ja pyysimme yleisöä nimeämään kolme mieluisinta urheilukappaletta. Mitä kuuntelet, kun hölkkäät tai huhkit salilla? Yleisö sai nimetä myös omia rentoutuskappaleitaan. Saimme upeita kappaleita – kiitos vielä kaikille!
YleX:n musiikkipäällikkö Peppi Puljujärvi totesi yleisön urheilumusiikkisuosikkien olevan voimabiisejä eri aikakausilta, esimerkkinä Survivorin "Eye of the Tiger".
– Kappaleet ovat suuria, massiivisia biisejä, joissa on mukana paljon poweria ja jotka uhkuvat itseluottamusta, Puljujärvi toteaa.
Lenkkipoluilla ja kuntosaleilla kuunnellaan myös edm-musiikkia (electronic dance music) ja musiikkilistoilla jyräävää hittimusiikkia.
– Nykymusiikissa on paljon treeneihin sopivia kappaleita. Voimakappaleet nousevat listoille ja energisille, voimaannuttaville kappaleille on kysyntää, Puljujärvi sanoo.
Hän yllättyi Suomi-iskelmien suosiosta kuntoilijoiden piirissä.
– Suomalainen hiphop on edelleen urheilijoiden suosiossa ja tästä hyvänä esimerkkinä on JVG:n "Voitolla yöhön", joka soi nuorten jääkiekon MM-kultajuhlissa.
Musiikki luomudopingia?
Urheilutoimittaja Mikko Hannula Yle Urheilusta kuunteli yleisön kuntoilusuosikkeja ja löysi nykyhittejä, nostalgiaa, menevää, tarttuvaa ja helppoa. Osa kappeleista oli Hannulan mielestä yllättävänkin "rankkoja", mutta urheilijahan kaipaakin "potkua" suoritukseen. Rentoutuslistan kärkeen hän nostaisi Rainbown "Rainbow Eyes".
– Kyllä musiikin voi luokitella luomudopingiksi. Se piristää ilmeisesti myös kisajärjestäjien mielestä. Kuntoilutapahtumissa saa juosta napit korvissa, esimerkiksi Helsinki City Marathonissa, Hannulasummaa.
– Hyvä kunto, lenkkeilyn pöljä päivä ja paras musa, silloin mikään ei pidättele juostessa.
Hannula itse kuuntelee juostessaan klassikkobiisejä ja hittejä. Myös vanhoista biiseistä tehdyt 2000-luvun versiot innostavat.
– On tosiaan enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että kuntoilevalla on napit tai luurit korvillaan. Oma villi luuloni on, että menevä musiikki soi useimmilla. Toki luultua useamman uskon myös kuuntelevan radiota, Hannulasanoo.
Eniten voimantunnetta nostattavat tutkimusten mukaan kappaleet, jossa on vahvat bassot. Esimerkiksi Queenin We will Rock You ja 2Unlimitedin Get Ready for this voimaannuttavat urheilijan.
Jopa kävelylenkillä hieman nopeamman musiikin kuunteleminen saa keskivauhdin nousemaan vaikka kävelijä ei sitä tiedostakaan.
Tässä Mikko Hannulan oma TOP10-lista juoksulenkeille. Kappaleet on koottu toiveistanne.
Rap ja hardcore soivat napeissa
Ylen Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki ei törmännyt yleisön suosikkilistalla yllätyksiin.
– Sellainen muutos urheilukappaleissa on tapahtunut sitten 80-luvun korvalappustereoaikojen, että rap ja hardcore-hevi ovat nykyään yhä useimpien kuntoilijoiden urheiluadrenaliinivirikkeitä, Hietamäkivertailee.
– Tunnetut klassikot ovat liimautuneet tajuntaamme ja tuottavat hyvän mielen ja vaivattoman kuuntelukokemuksen, jota kuntoilutilanteessa haetaan.
Hietamäki nostaa esimerkiksi uptempoiset Queen-klassikot. Hän muistuttaa, että kuntoilu- tai rentoutumishetki ei ole ymmärrettävästi otollinen tuntemattomaan musiikkiin tutustumiselle.
Hietamäki listasi omat urheilumusiikkisuosikkinsa TOP10-listat kuntosalille ja rentoutumiseen. Listasimme kappaleita Spotifyhin**.**
Moni kuuntelee juoksulenkkiensä soittolistat Spotifysta. Musiikkipalvelu Spotifysta löytyy hakusanoilla sport, workout tai running urheilumusiikkia pilvin pimein. Esimerkiksi hakusanat relaxation tai pilates tarjoavat rentoutusmusiikkia.
Aamu-tv:ssä keskusteltiin myös urheilumusiikin vaikutuksesta (1.10.).