Hyppää sisältöön

Kiinan sensuuri Hongkongin protestiliikkeen kintereillä – mielenosoittajille riittää bluetooth

Sanasta sateenvarjo tulee pian Kiinassa arkaluonteinen, arvioi Kiinan sensuuriin perehtynyt asiantuntija.

Kuva: Alex Hofford / EPA
Varpu Kiviranta

Kiinalaistarkastajat ovat estäneet suurimman osan keskustelusta, jota Hongkongin tapahtumista käydään internetissä Manner-Kiinassa. Toistaiseksi esimerkiksi aihetunnistetta Umbrella Revolution eli sateenvarjovallankumous on kuitenkin pystynyt Kiinassa käyttämään. Sateenvarjoista on tullut mielenilmausten symboli. Demokratiaa vaativat mielenosoittajat ovat käyttäneet niitä suojautuakseen muun muassa kyynelkaasulta.

Muun muassa Facebookin, Twitterin ja Youtuben käyttö on Manner-Kiinassa estetty. Maan ns. suurta palomuuria kuitenkin kierretään monin keinoin ja kiinalaisten sosiaalisessa mediassa aroista aiheista keskustellaan kiertoteitse. Sensuurilla viranomaiset haluavat estää esimerkiksi Hongkongin protestikuvien näkymisen mannerkiinalaisten verkkoselaimissa. 

Hongkongin yliopiston journalismintutkimuskeskuksen apulaisprofessori King-wa Fu epäilee Reutersin haastattelussa, etteivät tarkastajat ole vielä hoksanneet sateenvarjovallankumous-termin suosiota sosiaalisessa mediassa.

– Se on vain ajan kysymys. Sateenvarjosta tulee arkaluonteinen sana tänään tai huomenna, hän sanoo.

Sateenvarjosta tulee arkaluonteinen sana tänään tai huomenna.

King-wa Fu

Protestoijat löysivät lentokoneisiin tarkoitetun chat-sovelluksen

Brittiläinen talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo, että mielenosoittajien joukossa on levinnyt chat-sovellus, joka mahdollistaa tiedon välittämisen toisille bluetooth-yhteyden kautta eli langattomasti lähietäisyydellä. Kännykkäyhteydet eivät ole suurissa ihmisjoukoissa toimineet kovin hyvin.

FireChatin on kehittänyt yhdysvaltalainen Open Garden -yritys. Financial Timesin haastattelema yrityksen johtoon kuuluva Christophe Daligault kertoo, että hongkongilaiset muun muassa varoittavat toisiaan palvelussa siviilipukuisista poliiseista ja vesitykkien uhasta. Alun perin FireChat kehitettiin junassa ja lentokoneessa tapahtuvaa käyttöä varten, sillä yhteydet niissä ovat yleensä heikot.

Palvelu on kerännyt suosiota myös Irakissa. Daligault varoittaa, ettei näiden maiden protestoijien kannata käyttää sovellusta omalla nimellään. Sen idea nimittäin on, että tiedot ovat julkisia, eli helposti myös hallinnon saavutettavissa.

Suosittelemme sinulle