Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Afrikkalainen voodoo esittäytyy Juha Metson kuvissa - "Kuolema on ulkoistettu lännessä"

Valokuvataiteilija Juha Metso vietti kaksi kuukautta Beninissä paikallisten ihmisten arkea taltioiden. Tunnetilafriikiksi tunnustautuva mies katsoo, että voodoo on keino myös oman elämän tutkimiseen.

Kuvaaja Juha Metso vietti pari kuukautta Beninissä kuvaten paikallisia ihmisiä
Kuvaaja Juha Metso vietti pari kuukautta Beninissä kuvaten paikallisia ihmisiä. Kuva: Juha Metso / Like Kustannus
Valtteri Kykkänen,
Mari Pekkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkalainen valokuvataiteilija Juha Metso vietti viime vuoden lopussa kaksi kuukautta Länsi-Afrikan Beninissä. Matkallaan hän kiersi moottoripyörällä pieniä kyliä, kuvasi paikallisten ihmisten arkea, ja erityisesti voodoo-uskonnon harjoittamista.

Tiistaista lähtien matkan satoon pääsee tutustumaan Helsingin Lasipalatsissa, jossa avautuu 20 otoksen laajuinen valokuvanäyttely otsikolla Voodoo – Afrikan arkea. Näyttelyn yhteydessä julkistetaan myös Metson ja Juha Vakkurin yhdessä työstämä voodoo-aiheinen kirja.

Voodoo on Beninissä edelleen hyvin yleinen uskonto
Voodoo on Beninissä edelleen hyvin yleinen uskonto. Kuva: Juha Metso / Like Kustannus

– Afrikka on paljon laajempi käsite kuin lapsena pelattu Afrikan Tähti. Kulttuuria on siellä valtavasti ja tämä on yksi raapaisu uskosta nimeltä voodoo, kuvailee Metso.

Kuolemaa pelätään länsimaissa liikaa

Voodoo on edelleen yleistä juuri Länsi-Afrikassa, ja orjakaupan myötä se on levinnyt myös Amerikkaan ja erityisesti Haitiin. Länsimaisessa populaarikulttuurissa voodoo esitetään usein noituuden tapaisena rituaalina, jossa langetetaan kirouksia vihamiehille. Yleinen mielikuva on myös voodoo-nukke, jonka avulla voi ohjata ja satuttaa muita. Juha Metsolle uskonto näyttäytyy kuitenkin paljon moninaisempana ilmiönä.

– Olen kiinnostunut uskoista, uskonlahkoista ja jumalista. Itselläni niitä on useita, vaikka ei uskoisikaan. Omaa elämää on hyvä tutkia voodoon kautta. Siinä on taikuutta, kuolemattomuutta ja keskustelua kuolleiden kanssa.

– Meillä länsimaissa kuolema on nykyään täysin ulkoistettu asia ja meillä on hirveä kuolemanpelko. Emme tiedä mitä se on ja menemme jatkuvasti karkuun, Metso pohtii.

Kirjan kuvat on valittu tukemaan Afrikka-asiantuntija Vakkurin tekstejä, mutta Juha Metso sanoo kuvien toimivan myös itsenäisinä. Mitään viestiä hän ei halua alleviivata, vaan toimii ennen kaikkea tunnepohjalta.

– Kuva alkaa elää uutta elämää, kun katsoja kokee sen. Sen jälkeen katsoja tavallaan omistaa kuvan. Oikeaa tai väärää tulkintaa ei ole. Jos joku kokee surua, rikkautta tai rakkautta, niin se on ihan oikein. Se on tapani ihmetellä maailmaa.

Kuva alkaa elää uutta elämää, kun katsoja kokee sen, sanoo Juha Metso
Kuva alkaa elää uutta elämää, kun katsoja kokee sen, sanoo Juha Metso. Kuva: Juha Metso / Like Kustannus

Pysäytetty kuva kertoo enemmän kuin liikkuva

Viime vuosina Juha Metsoa ovat työllistäneet useat kirjaprojektit. Huomiota on tullut muun muassa näyttelijä Ville Haapasalon Venäjän-seikkailuista kertovasta Et kuitenkaan usko -kirjasta.

Suomen lisäksi valokuvanäyttely avautuu piakkoin esimerkiksi Itävallassa. Kotkassa on puolestaan luvassa vielä tämän vuoden puolella Suursaari-aiheinen näyttely. Metso tunnustaakin, että elämän ruuhkavuodet ovat meneillään. Työ tuo kuitenkin jatkuvasti uutta opittavaa.

– Olen tunnetilafriikki. Muiden ihmisten kautta kuvaan myös omaa tunnetilaani. Pysäytetyllä kuvalla pystyy näyttämään ilmeiden pieniä vivahde-eroja. Sellaista hetken tunnetilaa ei liikkuvassa kuvassa näe.

Suosittelemme