Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kummitustarinat tallentuivat levylle

Tiina Hietikko-Hautala ja joukko pohjalaismuusikoita innostuivat kummitusjutuista ja tuloksena on levy nimeltä Aaveballadeja. Lauluissa kertojanääni on haamuilla. Aavetarinat ovat tekijöiden mukaan parhaimmillaan kuin saippuaoopperoita.

Jenni Niemi esittää Aaveballadeja-levyllä kaksi säveltämäänsä laulua.
Jenni Niemi esittää Aaveballadeja-levyllä kaksi säveltämäänsä laulua. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaalla sukupolvesta toiseen kerrotut kummitustarinat ovat innoittaneet pohjalaismuusikoita ja Turun kirjamessuilla julkaistaan levy nimeltä Aaveballadeja. Levyn sanoituksista vastaava Tiina Hietikko-Hautala on aikaisemmin koonnut kummitustarinoita kirjoiksi nimeltään Aaveiden Pohjanmaa ja Aaveiden kaupunki - Kummitustarinoita Vaasasta.

– Nämä tarinat kertovat meidän alueemme kulttuurihistoriaa. Tarinat ovat eri-ikäisiä, monet kappaleet ovat balladeja, mutta mukana on myös bluesia, merimieslauluja ja rock-henkisempää tulkintaa, Tiina Hietikko-Hautala sanoo.

Kummitustarinat eivät ole uskon asia

Tiina Hietikko-Hautalan mielestä kummitustarinoista nauttiminen ei vaadi niihin uskomista. Tarinat ovat usein niin inhimillisiä, että niihin pystyy jopa samaistumaan.

– Tarinat eivät välttämättä ole pelkästään lasten juttuja, vaan sopivat mielestäni jopa skeptisille aikuisille. Ei tarvitse uskoa kummituksiin pystyäkseen nauttimaan näistä tarinoista. Aavetarinat ovat parhaimmillaan kuin saippuaoopperoita, tarinoita jotka ovat tunnettuja tavallisesta inhimillisestä elämästä, Hietikko-Hautala sanoo.

Säveltäjä innostui tarinoista

Kaikki levyn seitsemän laulun sanat on tehnyt Tiina Hietikko-Hautala. Sävellyksistä vastaavat Max Bäckman, Paula Harju, Noitapastori-yhtye, sekä Jenni Niemi. Niemi on säveltänyt levyn seitsemästä kappaleesta kaksi. Hän myös esittää ne itse.

– Tiesin, että Tiina on kerännyt kummitustarinoita Pohjanmaalta ja olin lukenut niitä aikaisemmin. Mielestäni ne ovat tosi kiehtovia ja on mahtavaa, että hän halusi tehdä niistä sanoitukisia. Innostuin heti kun hän antoi minulle tekstin sävellettäväksi, Jenni Niemi sanoo.

Suosittelemme sinulle