Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Helsingin hullu talo täyttyy kuukaudeksi esityksistä

Koko lokakuun kestävässä Mad House Helsinki -tapahtumassa nähdään lapsen ohjaama Romeo ja Julia sekä vatsastapuhujansa kanssa riitelevä nukke.

Kuva esityksestä.
Kuva: Mad House Helsinki
Janne Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Suvilahdessa harjoitellaan nykyteatteriesitystä lasiseinäisessä kontissa. Rmeo & Ulia -esityksessä näyttelijät pomppivat ja räppäävät:

- Mä tiedän, et sä tiedät, mä oon Capuletin Julia. Voisits silti ottaa riskin ja suudella mun huulia?

- Mull on mun suku. Sull on sun suku. Sota on sukujen yhteinen suru.

Myötähäpeä on turhaa, sillä kyseessä on 10-vuotiaan ohjaajan tulkinta klassikkodraamasta. Todellisuuden tutkimuskeskus -ryhmän esitys saa ensi-iltansa ensi viikolla.

Esityksessä Shakespeare saa kyytiä pikkubardin lisäksi myös kahdelta muulta ohjaajalta, jotka eivät ole aiemmin ohjanneet esityksiä.

- Meillä on ohjaajina lapsi, mielenterveyskuntoutuja ja paperittoman asemassa ollut mies. Halusimme antaa puheenvuoron sellaisille ihmisille, jotka ovat vallan rattaan ulkopuolella, sanoo esityksen taiteellinen vastaava Tuire Tuomisto.

Nukke vastaan vatsastapuhuja

Rmeo & Ulia on osa Mad House Helsinki -tapahtumaa, joka esittelee esitystaidetta ennennäkemättömän laajasti ainakin Suomen mittakaavassa. Koko lokakuun kestävän tapahtuman ohjelmaan kuuluu noin 20 eri esitystä ryhmiltä ja taiteilijoilta eri puolilta Eurooppaa.

Toinen Mad House Helsingin ensi-illoista on intiimimpi ja pienimuotoisempi kuin Rmeo & Julia. Suomessa työskentelevän taiteilijan Anna Estarriolan Ventriloquized pohjaa vatsastapuhujien esityksiin.

- Esitykseni kertoo paineen alla olemisesta. Olen lainannut tyylin vatsastapuhuja-show’sta, mutta viihdyttämisen sijaan tämän esityksen tarkoitus on ihmetellä asioita yleisön kanssa, Estarriola sanoo.

Kuvataiteilijana aloittaneen Estarriolan parina on esityksessä nukke, jonka kasvoille heijastetaan nauhoitettua videokuvaa hänen omista kasvoistaan. Ilmeikäs ja pikkuvanha nukke kommentoi taiteilijan puheita, käskyttää häntä ja käy valtakamppailua hänen kanssaan.

- Olen aikaisemmin tehnyt samanlaisia teoksia gallerioissa. Niissä luomani olennot ovat olleet päällä monta tuntia. Nyt halusin tehdä samalta pohjalta esityksen, jonka voisin jakaa yleisön kanssa.

Ei ihan sisäsiisti talo

Mad House Helsinki on uusi konsepti Helsingin taidetapahtumien kirjavassa kentässä. Suvilahden vanhalla Tiivistämöllä ja sen tuntumassa nähtävät esitykset vaihtelevat tyyliltään ja luonteeltaan hupaisasta vakavaan. Mukana on muun muassa yleisöä osallistavia pelejä, nykyteatteriesityksiä, performansseja ja lapsille suunnattua tekemistä.

- Mad House -nimi velvoittaa, että se on nimensä mukaisesti hullu. Että on kreisejä juttuja. Että kaikki ei ole välttämättä ihan sisäsiistiä. Siellä on hyvin erilaisia asioita, kuten muun muassa performanssitaideyö, kuvataiteilijaryhmän iltamat ja pari ulkomaista vierailijaa, luettelee taiteilija Juha Valkeapää, joka on yksi Mad House Helsingin neljästä kuraattorista.

- Kaikella tällä sillisalaatilla haluamme näyttää kuinka hirvittävän laaja tämä kenttä on.

Mad House Helsingin tavoitteena on tehdä esitystaidetta paremmin tunnetuksi sekä parantaa esitystaiteilijoiden toimintamahdollisuuksia.

Pidemmällä tähtäimellä haaveissa on saada esitystaiteen talo toimimaan pidemmälläkin ajanjaksolla.

- Tällä hetkellä tämä näyttäytyy festivaalina. Taustalla on kuitenkin koko ajan ajatus tuotantotalosta. Ensi vuonna tämä voisi kestää kolme kuukautta, seuraavana vuonna vielä pidempään ja kohta pyörisi jo ympärivuotisesti, Valkeapää kaavailee.

Mad House onkin enemmän kuin pelkkä festivaali. Se on vierailuteatteri, johon on järjestetty tällä erää ohjelmaa yhdeksi kuukaudeksi.

Lokakuu onkin esitystaiteesta kiinnostuneille rikas, sillä Helsingissä järjestetään kuun lopussa myös kaksi muuta esitystaiteen tapahtumaa, Kiasman teatteri.nyt ja kansainvälinen Amorph!-festivaali.

Suosittelemme sinulle