Valion Suonenjoen hillotehtaan toimistotilojen laajennus on loppusuoralla. Pakkasvaraston mittava uudisrakennus puolestaan on juuri valmistunut ja uutta kylmävarastotilaa on saatu käyttöön lähes 4 500 neliötä. Kylmävaraston uusimistyö on maksanut lähes yhdeksän miljoonaa euroa.
Investointeja on luvassa myös lisää, lupaa hillotehtaan johtaja Markku Ihasalo.
– Uskomme, että tulevaisuudessakin pystymme tekemään investointeja ja tekemään järkeviä päätöksiä sen suhteen. Se pitää kilpailukykyä yllä ja pyrimme tekemään sellaista, mitä ei ole tähän mennessä tehty. Uudistua pitää. Uskomme, että saamme palkattua myös lisää väkeä tehtaalle.
Uskomme, että saamme palkattua myös lisää väkeä tehtaalle.
Markku Ihasalo
Hillotehdas on investoinut viime vuosina uusiin tiloihin jo kaikkiaan 15 miljoonaa euroa. Kilpailukykyä on nostettu ja yhä asiakaslähtöisempiä tuotteita kehitetään.
Tehtaanjohtajalla on myös selvä näkemys, mitä lisäarvoa syntyy siitä, että hillotehdas sijaitsee Suonenjoella.
– Hyvä maine ja Suonenjoki on hyvä paikka elää ja asua.
Hillotehdas on toiminut Suonenjoella jo 40 vuotta. Alun perin se oli SOK:n omistuksessa. Valion leiriin tehdas siirtyi vuonna 1984.
Yli 500 tuotetta, raaka-aineita 300
Suonenjoen hillotehdas tuo joka vuosi markkinoille lähes sata uutta tuotetta. Olemassa olevien tuotteiden laatua, makua ja väriä testataan joka päivä. Testaustiimissä on kerrallaan seitsemän ihmistä.
Jos tuote ei raadille kelpaa, tuomio on ankara, sanoo laborantti Anu Loiske.
– Verrataan edellisiin eriin, haetaan kontistakin uutta näytettä. Sitten sekoitetaan uudestaan ja tehdään kolme testiä. Jos tuote oikeasti eroaa tavanomaisista vaatimuksista, se pistetään lukkoon ja se ei valitettavasti lähde eteenpäin.
Lähes viikoittain on koekeittoja tuotannossa ja niitä varten tarvitsemme paljon raaka-aineita.
Toni Helin
Suonenjoen hillotehdas valmistaa vuosittain noin 16 miljoonaa kiloa hilloja, marmeladeja ja makeita täytteitä. Suurin osa tuotannosta menee Valion tuotantolaitoksiin Suomessa ja ulkomailla. Viennin osuus lisääntyy jatkuvasti, ja Venäjä-pakotteet eivät koske hilloteollisuutta.
Hillotehdas tuo yli 500 eri tuotteeseensa raaka-aineita ympäri maailmaa: muun muassa banaania, ananasta ja guavaa kuluu runsaasti. Kaikkiaan tarvittavia raaka-aineita on kolmisen sataa.
– Räätälöimme tuotteemme asiakastarpeen mukaan. Teemme sitä, mitä asiakkaamme haluavat. Lähes viikoittain on koekeittoja tuotannossa ja niitä varten tarvitsemme paljon raaka-aineita, sanoo materiaalivastaava Toni Helin.
Hänen mukaansa yhtiöllä on myös mahdollisuus lisätä kotimaisen marjan käyttöä nykyisestä. Tällä hetkellä kotimaiset metsämarjat sekä viljellyt marjat, kuten mansikat, herukat ja vadelmat, ovat vahvasti tuotannossa.
– Toki siinä kuunnellaan sitäkin, mitä markkinat haluavat, sanoo hillotehtaan materiaalivastaava Toni Helin.