Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kokeile itse – antaako nouseva kuu voimaa?

Kuunkiertoon perustuva viljely on edelleen nykypäivää. Vanhan perinteen noudattajia löytyy useita ja he ovat löytäneet nousevan kuun vaikutukselle jopa tieteellisiä perusteluja. Niiden mukaan juuri tällä hetkellä on paras aika laittaa kasvit kasvamaan.

Täysikuun uskotaan vaikuttavan niin ihmisiin kuin eläimiin ja kasveihin
Pilvien takaa vilahteleva täysikuu on kuin uhkaava paha silmä. Monille ihmisille näkymästä tulee visto tunne. Kuva: Vesa Vaarama / Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänäkin päivänä moni rytmittää puutarhanhoitonsa ja viljelynsä luonnonilmiöiden mukaan. Taikauskoiselta kuulostava tapa on kansanperinteen tutkija Anne Pöyhösen mukaan tehokkaaksi todistettu.

– Kokemusperäinen tieto osoittaa, että nousevan kuun aikana istutetut kasvit lähtevät parempaan kasvuun kuin laskevan kuun aikana istutetut.

Tieteellisiä syitä tälle ei ole todistettu, mutta Pöyhönen uskoo syyn löytyvän magneettikentästä.

– Nykytiedehän tietää, että soluilla on magneettikenttä. Siksi ihmisiäkin magneettikuvataan. Kasvien soluillakin on magneettikenttä ja niin on myös maapallolla. Astronomit ovat saaneet selville, että maan magneettikenttä vahvistuu täyttä kuuta kohden. Jotain logiikkaa voisi sitä kautta hakea, Pöyhönen pohtii.

Kuun vaikutukset voi testata kotikonstein

Jos kuun vaikutus istutuksiin tuntuu liian kaukaa haetulta, kehottaa Pöyhönen testaamaan asiaa itse.

– Jos istuttaa esimerkiksi sipuleita päivää ennen ja päivää jälkeen uuden kuun, joka on lokakuun 24. päivä, niin eron huomaa selkeästi. Vähenevän kuun viimeisenä päivänä sipuli jää kitukasvuiseksi, mutta kasvavan kuun puolella istutettu kasvaa kaksinkertaiseksi, Pöyhönen vakuuttaa.

Nousevan kuun aika päättyy ensi viikolla

Anne Pöyhönen kertoo, että kasvavan eli nousevan kuun aikana mahla ja nesteet nousevat kasveissa ylöspäin. Tällä hetkellä kuu on nousevassa vaiheessa ja Pöyhösen mukaan nyt onkin paras aika istutuksille.

– Paras aika istuttaa on ennen sunnuntaita. Nousevan kuun vaikutus heikkenee juuri ennen täysikuuta, joka on ensi viikon keskiviikkona. Sen jälkeen alkaa sitten perkauksen ja maan kääntämisen aika. Sitä ennen maata ei kannata tonkia ja istutuskin pitää tehdä maltilla, jotta rikkaruohot eivät ala kasvaa, Pöyhönen ohjeistaa.

Suosittelemme sinulle