Suomessa on saatu hyviä tuloksia maito- ja kananmuna-allergioiden siedätyshoidoista. Lasten ruoka-allergioiden hoitoa siedätyksellä on tutkittu Suomessa tunnollisemmin kuin maailmalla. Turun yliopiston kliinisen allergologian professorin Johannes Savolaisen mukaan tutkimustulokset ovat erittäin rohkaisevia.
– Maitosiedätyksessä onnistumisprosentti on sekä valtakunnallisesti että Tyksissä 75 prosenttia ja kananmunasiedätyksessä yli 80 prosenttia, joten siedätys on onnistunut varsin hyvin.
Vertailun vuoksi kerrottakoon, että eläinsiedätyksistä onnistuu 60–70 prosenttia. Koivun siitepölyn siedätyksistä hyötyy peräti 90 prosenttia, mutta heistä 40 prosenttia joutuu kuitenkin käyttämään lääkitystä oireisiin.
Ruokasiedätys on tulevaisuuden hoito
Turun yliopistollinen sairaala oli ensimmäinen, joka lähti kokeilemaan siedätystä kananmuna-allergian hoidossa. Tutkimus alkoi keväällä 2011. Turun lisäksi kananmunasiedätystä tutkitaan Helsingissä, missä tutkimus alkoi tänä vuonna.
– Kananmunasiedätystä ei tehdä missään muualla Pohjoismaissa kuin meillä ja lehmänmaitosiedätyskin on muualla varsin harvinaista. Meillä kansallisen allergiaohjelman keskeinen ajatus on sietokyvyn lisääminen. Jos on lievä allergia, kehotamme oireista huolimatta syömään ja kokeilemaan allergisoivia ruokia, koska sietokyky syntyy sillä tavalla – ei välttämällä.
Lehmänmaitosiedätystä tutkitaan kaikissa Suomen viidessä yliopistollisessa sairaalassa, Iho- ja allergiasairaalassa Helsingissä sekä Vaasan ja Seinäjoen keskussairaaloissa. Maitosiedätyksen tutkiminen on jo niin pitkällä, että siitä saattaa jo parin vuoden sisällä tulla tavallinen hoitomuoto.
– Maidon osalta hoitoihin päästään hyvin pian. En usko, että menee enää monta vuotta. Kananmunan osalta tarvitaan vielä useita satoja hoidettuja potilaita ennen kuin päästään hoitoihin, Savolainen kertoo.
Siedätys aloitetaan hipuista ja tipoista
Yhden lapsen hoitaminen kestää kolmesta neljään kuukautta ja maksaa noin tuhat euroa. Johannes Savolaisen mukaan sillä, että lapsi saadaan syömään maitotuotteita ja kananmunia säästetään kuitenkin pitkä penni päiväkodeissa ja kouluissa.
– Kyllähän erityisruokavaliot ovat kalliita. Allergiaohjelman tavoite on vähentää päiväkotien ja koulujen erikoisruokavalioita puolella. Näyttää siltä, että ruokasiedätyksen kanssa se on ihan saavutettavissa oleva tavoite.
Siedätys helpottaa myös perheiden arkea. Lehmänmaitosiedätys alkaa laimentamalla yksi osa maitoa kymmeneen osaan vettä. Annosta nostetaan viikon välein, kunnes lapsi juo maitoa kaksi desiä päivässä.
– Sen jälkeen maitoa ruvetaan käyttämään ruuanvalmistuksen osana. Meiltä saa sitä varten ihan reseptejä.
Kananmunasiedätys puolestaan hoituu valkuaisjauheen avulla. Jauhe annostellaan valmiiseen pussiin, josta sitä annetaan lapselle. Ensimmäisen annoksen koko riippuu allergian vakavuudesta. Annosta nostetaan kahden viikon välein.
– Täältä poliklinikalta annetaan mukaan kahden viikon annospussit. Niistä annostellaan kerran päivässä kotona. Kun on päästy annokseen, joka vastaa kymmenesosaa kananmunasta, siirrytään käyttämään kananmunaa ruuanvalmistuksessa kotona. Sen jälkeen on hirveän tärkeää, että käyttö on päivittäistä.