Kokeilin viikon ajan, millaista on elää pelkästään netin varassa. Se tarkoitti sitä, että kun halusin nähdä kavereita, skypetin heidän kanssaan. Kun halusin ruokaa, tilasin sitä netistä.
Minun ei missään vaiheessa tehnyt mieli avata ulko-ovea ja kävellä ulos. Netissä oli niin paljon ärsykkeitä, viihdykkeitä, uutisia ja sosiaalista elämää, että sen varassa pärjäsi. Luulen, että voisin elää sillä tavoin helposti vaikka kuukauden.
Huomasin, että kokeilun aikana elämäni ei juuri muuttunut.
Vietän päivittäin tosi paljon aikaa koneella. Ja kun en ole koneella, olen älypuhelimella netissä.
Olen tietotyöläinen, mikä tarkoittaa sitä, että istun töissä paljon koneella. Samat nettisivut ovat auki töissä ja vapaa-ajalla. Jos katson nettiin käyttämääni aikaa, nettisivuista on tullut enemmän kuin pieni arjen pakopaikka. Ne ovat osa elämää.
Viikko verkossa päättyi
Asunnossani ei ole televisiota eikä radiota, eikä sinne tule sanomalehteä. Netti on korvannut ne kaikki.
Siksi koin mielekkäänä pysähtyä viikon ajaksi pohtimaan omaa netinkäyttöäni. Jotkut muutkin innostuivat kokeiluni myötä miettimään samaa.
Muutamat kirjoittivat ylös tunteja ja lähettivät niitä minulle. Raporteissa luki 10 tuntia päivässä, 12 tuntia, 14 tuntia, käytännössä koko hereilläoloaika.
Lähettäjät olivat kaikenlaisista taustoista. Oli esimerkiksi yrittäjiä, työttömiä ja eläkeläisiä.
Heidän kanssaan keskustellessani esiin nousi nettiin liittyvä perustavanlaatuinen ongelma.
Vaikka olen ollut netissä tuhansia päiviä ja tuhansia tunteja, mieleeni ei ole jäänyt sellaista tilannetta, jossa olisin ollut netissä, kun jotain hienoa on tapahtunut. Netissä ollessa aika kuluu, mutta on mahdotonta kuvitella, että netissä olemisesta jäisi pysyviä muistoja.
Aina joskus olisi kiva, jos matkan varrelta tarttuisi mukaan joku muisto. Siksi pidän järkevänä sitä, että yritän jatkossa tehdä muutakin kuin vain olla netissä.
Haastattelin taiteilija Kimmo Modigia, joka vertasi internetin tuomaa mullistusta öljyyn. Modig kertoo haastattelussa myös näkemyksensä siitä, millaiset ihmiset menestyvät Facebookissa.
Seuraa Ville Vaarnea Twitterissä: @villevaarne
Kuuntele haastattelu tästä: