Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Numero 7 palaa vanhaan muotoonsa – piirrätkö sinäkin numerot väärin?

Opetushallitus palauttaa poikkiviivan takaisin numeroon seitsemän. Samalla muuttuu pienten z- ja q-kirjainten kirjoitusasu. Näin halutaan ehkäistä sekaannukset samankaltaisten kirjainten ja numeroiden välillä.

Vanhat ja uudet 7, q ja z
Toimittaja harjoittelee uusien 7:n, q:n ja z:n kirjoittamista. Kuva: Satu Krautsuk / Yle
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Numero seitsemän sekä pienet z- ja q-kirjaimet saavat poikkiviivansa takaisin. Muutokset kirjoitusasussa tulevat voimaan viimeistään syksyllä 2016, kun koulut ottavat käyttöönsä uuden opetussuunnitelman.

– Nyt palataan vanhaan merkintätapaan, koska on huomattu tiettyjä ongelmia näiden numeroiden ja kirjainten tulkinnassa. Muutoksen jälkeen ei jää pienintäkään tulkinnanvaraa, sanoo opetusneuvos Leo Pahkin Opetushallituksesta.

Etenkin numeroiden yksi ja seitsemän samankaltaisuus on aiheuttanut sekaannuksia. Tulkintavaikeuksia on ollut esimerkiksi vaaleissa.

– Äänestäjät ovat joko oppineet kirjottamaan seiskan ilman poikkiviivaa tai sitten tarkoitetaan ykköstä. Myös eri-ikäiset ihmiset voi sekoittaa ykkösen ja seiskan keskenään, koska he ovat oppineet ne eri tavalla, Pahkin sanoo.

Ykkönen on pystyviiva

Erotusongelmia on ilmennyt myös matematiikan opetuksessa. Ylioppilaskirjoituksissa kokeiden tarkastajilla on ollut vaikeuksia erottaa, mitä numeroa kokelas tarkoittaa.

Ykkönen pitäisi piirtää pelkkänä pystyviivana. Aika moni piirtää siihen vinon katon, jolloin se sotkeutuu nopeasti numero seiskaan.

Leo Pahkin

– Ykkönen pitäisi piirtää pelkkänä pystyviivana. Aika moni piirtää siihen vinon katon, jolloin se sotkeutuu nopeasti numero seiskaan, koska seiskaankin piirretään lippa.

Usein numerot erottaa toisistaan vain katon tai "lipan" kulma – jos sekään.

– Seiskassa lippa piirretään vaakasuuntaan. Sitä ei saa kallistaa yhtään. Kun kiireessä tehdään merkintöjä, se helposti menee vinoon ja sotkeutuu ykköseen.

Numeroa kaksi piirtäessä taas pitäisi kiinnittää huomiota kaaren muotoon, jotta se erottuu z-kirjaimesta.

– Pienen q-kirjaimen puolestaan erottaa numerosta yhdeksän pelkkä kirjaimen korkeus. Sen voi sekoittaa myös pieneen g-kirjaimeen.

Käsi väsyy, lyijy loppuu?

Numero seitsemän sekä z- ja q-kirjainten poikkiviivat poistuivat vuonna 2004 käyttöön otettua opetussuunnitelmaa varten.

Silloin pyrittiin sujuvoittamaan käsin kirjoittamista, ettei kynää tarvitsisi niin usein nostaa ja palata takaisin kirjoitettuun tekstiin.

Leo Pahkin

– Silloin pyrittiin sujuvoittamaan käsin kirjoittamista, ettei kynää tarvitsisi niin usein nostaa ja palata takaisin kirjoitettuun tekstiin.

Opetussuunnitelman ohjausryhmä päätti hyväksyä Opetushallituksen esityksen poikkiviivojen paluusta noin kaksi viikkoa sitten.

Muutoksia koskeva kirje lähtee pian kustannusyhdistykselle ja kustantajille, jotta ne voivat muuttaa omat fonttinsa ja ohjeensa ajantasalle oppikirjoja varten.

Suosittelemme