Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen nauraa makeasti, kun häneltä tiedustellaan täydellisen korvapuustin reseptiä. Tarkkojen ohjeiden sijaan tarvitaan jauhopeukaloa.
Huttusen mukaan huoneenlämpöiset raaka-aineet ovat avainsana, kun leivonta aloitetaan.
– Mikäli käyttää tuorehiivaa, neste saa olla kädenlämpöistä. Jos neste on lämpimämpää, hiiva palaa. Kuivahiivalle sopii hiukan lämpimämpi neste, jotta taikina lähtee nousemaan.
Jauhoja ei saa laittaa pullataikinaan liikaa. Näppituntuma on paras mittari. Taikinaan pitää muodostua kunnon sitko. Vaivauksen jälkeen taikina kohotetaan. Kun taikinaa painaa sormella ja siihen ei jää kuoppaa, voi leipomisen aloittaa.
Kotileipurin pellille asettamat kauniit puustit saattavat uunissa levähtää ja lässähtää, mutta siihenkin Huttusella on vinkki valmiina.
– Kun korvapuustia kääritään rullalle, rulla ei saa olla liian tiukka tai löysä. Rullan sauma käännetään alaspäin, jottei korvapuusti aukea uunissa. Ennen uuniin laittoa pullia kohotetaan pellillä hetki, mutta jos kohottaa liikaa, pulla lässähtää uunissa.
Perinteiseen pullataikinaan tarvitaan:
50 g hiivaa
5 dl maitoa tai vettä
1 muna (munan voi jättää halutessaan pois)
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 16 dl vehnäjauhoja
150 - 200 g voita tai margariinia
Täytteeseen:
100 g voita tai margariinia, kanelia ja sokeria
Voiteluun kananmuna ja raesokeria päälle