Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Parhaat korvapuustit syntyvät näppituntumalla

Tänään lauantaina vietetään kansallista korvapuustipäivää. Kanelbullens dag on ruotsalainen perinne, joka on rantautunut Suomeen. Ylen aikainen selvitti täydellisten korvapuustien salaisuuden. Mitat ja kellon voi unohtaa. Sen sijaan tarvitaan jauhopeukalo.

Korvapuusti, pulla.
Pullantuoksuista korvapuustipäivää! Kuva: Riikka Porttila, Ylen aikainen
Riikka Porttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen nauraa makeasti, kun häneltä tiedustellaan täydellisen korvapuustin reseptiä. Tarkkojen ohjeiden sijaan tarvitaan jauhopeukaloa.

Huttusen mukaan huoneenlämpöiset raaka-aineet ovat avainsana, kun leivonta aloitetaan.

– Mikäli käyttää tuorehiivaa, neste saa olla kädenlämpöistä. Jos neste on lämpimämpää, hiiva palaa. Kuivahiivalle sopii hiukan lämpimämpi neste, jotta taikina lähtee nousemaan.

Jauhoja ei saa laittaa pullataikinaan liikaa. Näppituntuma on paras mittari. Taikinaan pitää muodostua kunnon sitko. Vaivauksen jälkeen taikina kohotetaan. Kun taikinaa painaa sormella ja siihen ei jää kuoppaa, voi leipomisen aloittaa.

Kotileipurin pellille asettamat kauniit puustit saattavat uunissa levähtää ja lässähtää, mutta siihenkin Huttusella on vinkki valmiina.

– Kun korvapuustia kääritään rullalle, rulla ei saa olla liian tiukka tai löysä. Rullan sauma käännetään alaspäin, jottei korvapuusti aukea uunissa. Ennen uuniin laittoa pullia kohotetaan pellillä hetki, mutta jos kohottaa liikaa, pulla lässähtää uunissa.

Perinteiseen pullataikinaan tarvitaan:

50 g hiivaa

5 dl maitoa tai vettä

1 muna (munan voi jättää halutessaan pois)

2 dl sokeria

2 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

n. 16 dl vehnäjauhoja

150 - 200 g voita tai margariinia

Täytteeseen:

100 g voita tai margariinia, kanelia ja sokeria

Voiteluun kananmuna ja raesokeria päälle

Suosittelemme