Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kansainvälinen media: Sofi Oksanen mahdollinen Nobel-yllättäjä

Nobel-palkintoja aletaan jakaa ensi viikolla, ja arvailut palkinnon saajista käyvät kuumina.

Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Kuva: Toni Härkönen / sofioksanen.com
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Sofi Oksasen nimi on nostettu esille kansainvälisissä arvailuissa Nobelin kirjallisuuden palkinnon saajaksi. Yhdysvaltalainen uutistoimisto AP mainitsee Oksasen mahdollisena Nobel-yllättäjänä. Se perustaa tietonsa ruotsalaisen sanomalehti Dagens Nyheterin kirjallisuusarvostelija Maria Schotteniukseen.

– Uskon, että hän on sen kaliiberin kirjoittaja, että hän voi saada Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Mielestäni kaikki kirjat eivät ole tasoltaan yhtä hyviä, mutta toisaalta hän on niin vahva kirjailija ja niin kiinnostava, että hän voisi saada Nobelin, Maria Schottenius kertoo Yle Uutisille.

– Hän on fantastisen hyvä ja uutta luova kirjoittajana ja kirjaliljana. Hän löytää asiat, jotka ovat piilossa, vaikka ne ovat olleet olemassa jo pitkään. Kukaan ei ole käsitellyt niitä tällä tavalla: syvästi, kokeellisesti, kiinnostavasti.

Maria Schottenius huomauttaa, että Sofi Oksanen oli hyvin nuori kirjoittaessaan Puhdistuksen. Se ilmestyi vuonna 2008, jolloin Oksanen oli 31-vuotias. Schotteniuksen mukaan kirjailijan laadun, tason ja kuinka kiinnostava tämä on, huomaa aikaisin.

– Hän on saanut lukijansa avaamaan silmänsä jollakin tavalla. Se on aivan ainutlaatuista. Mikäli en erehdy, niin Ruotsin Akatemia on varmasti samaa mieltä.

– Joskus voi käydä niin, että jäljellä on viisi nimeä, ja jostakin nimestä herää iso kiista. Sitten otetaan toinen nimi listalta. Sillä tavalla jotkut kirjailijat voivat saada palkinnon nopeammin kuin ajateltiin. En ehkä usko, että hän on kirjoittanut Nobelia itselleen vielä, mutta olen melkein varma, että hän saa sen vielä.

Schottenius pitää todennäköisimpinä Nobel-voittajina tänä vuonna israelilaiskirjailija David Grossmania, norjalaista näytelmäkirjailija Jon Fossea tai toimittaja-kirjailija Svetlana Aleksejevitšia, joka on kirjoittanut muun muassa kirjan Tshernobylistä nousee rukous.

– Jos ajatellaan Putinia ja Venäjän aggressiota, Nobelin antaminen Svetlana Aleksejevitšille olisi erittäin kiinnostava markkeeraus, Maria Schottenius sanoo.

Schottenius on väitellyt tohtoriksi kirjallisuustieteistä. Hän on toiminut niin sanomalehti Dagens Nyheterin kuin Expresseninkin kulttuuritoimituksen päällikkönä.

Nobel-palkintoja aletaan jakaa ensi viikolla. Kirjallisuuspalkinto on yleensä julkistettu torstaina.

Suosittelemme