Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa kivitti paholaista, 1,5 miljardia muslimia juhlii uhrijuhlaa

Eid al-Adha -uhrijuhlassa muistellaan profeetta Ibrahimin valmiutta uhrata poikansa. Myös paholaista symboloivien kivipaasien kivitys liittyy Ibrahimiin, jonka kristityt ja juutalaiset tuntevat profeetta Abrahamina.

Kuva: BTVS
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolitoista miljardia muslimia eri puolilla maailmaa viettää uhrijuhla Eid al-Adhaa. Juhlaa vietetään sen muistoksi, että profeetta Ibrahim (kristityille ja juutalaisille profeetta Abraham) oli pyhien kirjoitusten mukaan valmis jopa uhraamaan poikansa Jumalalle.

Juhlan alkuhetki vaihtelee hieman eri puolilla maailmaa, sillä se on sidoksissa kuun näkymiseen.

Samaan aikaan, kun Eid al-Adha on alkamassa, jatkuu valtavan ihmisjoukon keräävä pyhiinvaellus hajj Saudi-Arabiassa. Tänään lauantaina noin kaksi miljoonaa muslimia vaelsi Mekan ulkopuolella sijaitsevaan Minaan kivittämään paholaista symboloivia kivipaaseja. Myös tämä rituaali liittyy profeetta Ibrahimiin, jonka kerrotaan muinoin heitelleen paholaista kivillä.

Vajaan viikon kestävän pyhiinvaelluksen aikana muslimit ovat myös kiertäneet Kaaban mustaa kiveä ja nousseet Arafat-vuorelle. Hajj on kerännyt tänä vuonna suunnilleen yhtä paljon osanottajia kuin viime vuonnakin, vaikka useissa Afrikan maissa riehuva Ebola johti tiukkoihin rajoituksiin. Saudi-Arabia ei myöntänyt viisumeja pyhiinvaellukselle mielineille Sierra Leonen, Liberian ja Guinean asukkaille.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema 54-vuotias guinealaispaimen Mansour Sow suree sitä, että ehti myydä karjastaan 20 eläintä rahoittaakseen matkan Mekkaan.

– Jos olisin tiennyt, etten saa viisumia, ei olisi myynyt, Sow suree.

Suosittelemme