Hyppää sisältöön

Eläinsuojelulain uudistus siirtyy vaalien yli

Kaksi vuotta sitten käynnistetty eläinsuojelulain uudistus ei valmistu tämän vuoden aikana. Lain uudistaminen on seuraavien päättäjien käsissä.

Kuva: Yle

Eläinsuojelulain uudistus käynnistettiin syksyllä 2012. Tuolloin perustettiin laajempi ohjausryhmä ja suppeampi työryhmä, joiden tarkoituksena oli valmistella ehdotus uudesta laista. Ryhmät jatkavat työtään tämän vuoden loppuun, minkä jälkeen niiden toimikausi päättyy.

– Vuoden lopussa on tarkoitus pohtia missä mennään. Esitys eduskunnalle ei ehdi ennen vaaleja, kertoo ministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola.

Pullola kertoo, että isoja kokonaisuuksia on vielä kokonaan käsittelemättä. Eläinsuojelulain uudistus on valtava ponnistus, joka koskee kaikkia eläimiä ja kaikkea eläintenpitoa. Ryhmien täytyy päästä yhteisymmärrykseen muun muassa löytöeläinten hoidon ja eläinsuojeluvalvonnan järjestämisestä, lemmikkieläinten pitämisestä ja jalostuksesta, vasikoiden nupotuksesta ja sikojen kastraatiosta, sekä loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitamisesta.

Ryhmissä on edustajat ministeriöistä, Kuntaliitosta, eläinsuojelujärjestöistä, tuottajajärjestöistä ja Eläinlääkäriliitosta. Asiantuntijoita kuullaan niin ikään laajasti.

– Aina kun eläinsuojelusta puhutaan, on vastakkaisia mielipiteitä. Kaikilla on jotain sanottavaa, Pullola kuvailee.

Vaikka lain uudistaminen jää käytännössä tuleville vuosille ja seuraavien poliitikkojen päätettäväksi, jatkavat ryhmät työtään täysipainoisesti vuoden loppuun saakka.

Tavoitteena on päästä uudistuksessa niin pitkälle kuin mahdollista. 

– Tähän mennessä tehty työ ei mene missään nimessä hukkaan, jos uusi eduskunta päättää sitä vielä jatkaa. Kaikki riippuu siitä, miten seuraava hallitus ja eduskunta tähän suhtautuvat. Lainsäädännön uudistamiseen on tarve, Pullola kertoo.

Suosittelemme sinulle