Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lapin entiset perussuomalaiset eduskuntavaaleihin - ilman omaa puoluetta

Perussuomalaisista lähteneiden lappilaisten Siniristi-yhdistys ei saa perustettua uutta puoluetta ensi kevään eduskuntavaaleihin. Yhdistys ei ole onnistunut keräämään vielä riittävästi kannattajakortteja puolueen perustamista varten. Siniristi-yhdistys lähtee vaaleihin todennäköisesti Itsenäisyyspuolueen listoilta, puheenjohtajan Akseli Erkkilän sanoo.

Jukka Paakki, Perussuomalaiset
Kuva: Perttu Ruokangas / Yle
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappiin perustettiin viime keväänä uusi populistinen yhdistys, joka aikoo saada nyt paikkansa eduskunnassa.

Puolueeksi Siniristi yhdistys ei ole vielä päässyt, sillä puolueeksi rekisteröitymiseen vaadittaisiin 5 000 kannattajakorttia ennen ehdokkaiden virallista asettamista. Aikaa olisi maaliskuun alkuun, mutta Akseli Erkkilä ei usko, että kortit siihen mennessä saataisiin.

– Eduskuntavaalit aiheuttavat muutakin työtä, siinä jää kortin keruu lapsipuolen asemaan.

Kansanedustajuutta lähdetään tavoittelemaan jonkin muun pienpuolueen listoilta.

– Tällä hetkellä parhaalta vaihtoehdolta näyttäisi Itsenäisyyspuolue, Erkkilä sanoo.

Pesäero perussuomalaisiin

Akseli Erkkilän mukaan puolue aiotaan joka tapauksessa perustaa. Kannatuskorttitilannetta Erkkilä ei tällä hetkellä tarkalleen tiedä, koska kerääjiä on muuallakin Suomessa.

– Me keräämme näitä kortin kerääjiä, koitamme saada lisää aktiiveja, voimme tuoda tällä tavalla ajatuksiamme esille. Pohjois-Karjalasta ja Etelä-Suomesta olemme saaneet kortin kerääjiä.

Siniristin jäsenistö ja osoite on kuitenkin tällä hetkellä pääosin Lapissa ja Lapissa se tulee pysymään, Akseli Erkkilä sanoo

Siniristi - Kansanliike paremman Suomen puolesta ry yhdistetään lähinnä kahteen perussuomalaisista eronneeseen henkilöön. Puheenjohtajana on siis kittiläläinen Akseli Erkkilä, joka on aiemmin ollut Lapin perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja. Hän on myös perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Kittilässä. Siitäkin huolimatta, että on eronnut puolueesta.

Sihteeri, rovaniemeläinen Jukka Paakki taas on ollut Lapin perussuomalaisten piirin puheenjohtajana.

Akseli Erkkilän mukaan Siniristi on vasemmistoa edustava maahanmuuttokriittinen yhdistys. Erkkilä kritisoi perussuomalaisia vaikenemisesta vaalien alla sote-uudistuksessa ja löysyydestä EU-kriittisyydessä.

– Suomessa ei ole tällä hetkellä kansallismielistä vasemmistoa. Jos haluat äänestää maahanmuuttovastaista ehdokasta, yleensä joudut samalla äänestämään oikeistokonservatiiveja, jotka leikkaisivat julkista sektoria ja avaisivat kansallisia markkinoita ulkomaalaisille suuryrityksille. Kannattavat politiikkaa, joka rokottaa nimenomaan pienituloisia ja pätkätyöläisiä.

Työperäinen maahanmuutto kiellettävä

Siniristi puolestaan vastustaa Erkkilän mukaan talouden leikkauksia sekä valtionyhtiöiden ja valtion liikelaitosten alasajoa. Akseli Erkkilän mukaan myös työperäinen maahanmuutto on suomalaisten työllisyydelle huono asia.

– Maahanmuuttopuolella tästä tehty vain pakolais- ja turvapaikanhakijakysymys, tosiasiassa suurin ryhmä, joka aiheuttaa työttömyyttä suomalaisten keskuudessa on työperäinen maahanmuutto, Akseli Erkkilä sanoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan viime vuonna Suomeen tuli hieman yli 1 200 työn perässä maahan muuttanutta, joten suuresta ongelmasta ei tässä voine puhua.

Vuonna 2013 myönnettiin 4 938 oleskelulupaa työnteon perustella. Näistä 905 oli erityisasiantuntijuuden perusteella myönnettyjä oleskelulupia, työntekijöiden lupia oli  1 712. Muun muassa tutkijoiden, valmentajien, harjoittelijoiden ja yrittäjien lupia myönnettiin 601 kappaletta.

Tämän lisäksi reilut 7 382 EU-kansalaista rekisteröi oleskelunsa siten, että perusteena on työnteko Suomessa.

Työttömiä Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2014 elokuussa 197 000 henkilöä.

Suosittelemme