Hyppää sisältöön

Tuore Nobel-voittaja: Tiukat maahanmuuttorajoitukset haittaavat tiedettä

Brittiläis-yhdysvaltalainen lääketieteen nobelisti John O'Keefe katsoo myös eläinkoesäännösten saattavan estää elintärkeää tutkimusta.

John O'Keefe.
Tuore lääketieteen nobelisti John O'Keefe työskentelee University College London -yliopistossa. Kuva: Adrian Dennis / AFP
Katriina Töyrylä

Brittiläis-yhdysvaltalainen lääketieteen nobelisti John O'Keefe pitää maahanmuuttoa ja eläinkokeita koskevia rajoituksia uhkana Britannian tieteelliselle asemalle, brittimedia kertoo.

Maahanmuuttosäännökset ovat hänen mielestään hyvin suuri este parhaiden tutkijoiden palkkaamiselle. Eläinkokeita koskevat säännöt voivat puolestaan estää elintärkeää tutkimusta, Nobel-palkinnon maanantaina saanut aivotutkija katsoo.

University College London -yliopistossa työskentelevä O'Keefe on uuden tutkimuskeskuksen johtajana vastuussa 150 neurotutkijan palkkaamisesta.

Hän toteaa olevansa hyvin tietoinen siitä, mitä täytyy tehdä, jos haluaa tuoda ihmisiä Britanniaan. Mahdotonta se ei hänen mukaansa ole, mutta hän kehottaa miettimään Britannian tekemistä vastaanottavaisemmaksi paikaksi.

O'Keefe huomauttaa, että tiede on kansainvälistä ja parhaita tutkijoita voi tulla mistä hyvänsä, naapurista tai pikkukylästä mistä päin maailmaa tahansa.

Britannian pääministeri David Cameron haluaa vähentää nettomaahanmuuttoa alle 100 000 ihmiseen vuodessa ensi vuoteen mennessä. Sisäministeri Theresa May on puhunut sen vähentämisestä kymmeniin tuhansiin.

Britannian sisäministeriön edustaja kommentoi O'Keefen näkemystä sanomalla,  että maa on avoinna lahjakkaimmille ja parhaille, mukaan lukien lahjakkaat tutkijat ja insinöörit. Ministeriön edustaja katsookin, että on väärin sanoa, että hallituksen politiikka estäisi yrityksiä palkkaamasta tarvitsemiaan ammattilaisia, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Asuminen Britanniassa mahdollisti menestyksen?

O'Keefe on huolissaan myös eläinkokeita käyttävän tutkimuksen tulevaisuudesta Britanniassa. Hänen omiin Nobelilla palkituihin tutkimuksiinsa sisältyi rottien aivosolujen tarkkailua.

Brittihallitus haluaa vähentää eläinkokeita ja eläinkoeasioista vastaava ministeri Norman Baker haluaa lopettaa ne kokonaan.

O'Keefen mielestä kiistaton tosiasia kuitenkin on, että eläimiä täytyy käyttää, jos halutaan edistyä lääketieteen ja biologian perusaloilla, BBC kertoo.

O'Keefe antaa nykyiselle kotimaalleen myös kiitosta. Hänen mukaansa brittiläinen tieteen rahoitusjärjestelmä on ollut keskeisen tärkeä hänen menestykselleen, eikä sitä olisi välttämättä tullut, jos hän olisi jäänyt Yhdysvaltoihin. Britannia oli myös houkutteleva perheelle, koska siellä on BBC:n ja kansallisen terveyspalvelun kaltaisia palveluja, brittilehti The Guardian kertoo.

74-vuotias O'Keefe on Yhdysvalloissa syntynyt ja sukutaustaltaan irlantilainen mutta asuu Britanniassa. Hän on Yhdysvaltojen ja Britannian kaksoiskansalainen.

O'Keefe jakaa tämän vuoden lääketieteen Nobel-palkinnon Norjassa työskentelevän tutkijaparin Maj-Britt ja Edvard Moserin kanssa. He ovat löytäneet eräänlaisen "sisäisen GPS:n", jonka avulla ihminen kykenee asemoimaan itsensä ympäröivään tilaan.

O'Keefe sanoi tiedotustilaisuudessaan, ettei hän ole vielä päättänyt, miten aikoo käyttää saamansa puolikkaan kahdeksan miljoonan kruunun eli noin 880 000 euron palkinnosta. Hän kuitenkin katsoo, että palkintoraha tulisi käyttää yhteiseksi hyväksi.

Suosittelemme sinulle