Hyppää sisältöön

Päättäjät haluavat johtaa Lappeenrannan jätevedet huonosti voivaan vesistöön

Lappeenrantalaisvaltuutettujen täytyy päättää joulukuussa siitä, mihin kaupungin jätevedet jatkossa johdetaan. Nykyisenä laskupaikkana toimivat Rakkolanjoki ja Haapajärvi ovat jo huonossa kunnossa mittavista puhdistustoimista huolimatta.

Kuva: YLE

Tähän asti Lappeenrannan jätevedet on johdettu Rakkolanjokeen ja sen yhteydessä olevaan Haapajärveen, joiden kunto on nyt huono.

Valtuutetut ovat kallistumassa teetetyn selvityksen kannalle, jonka mukaan Rakkolanjoki olisi paras paikka jätevesille myös jatkossa.

– Muualla kuormitukset olisivat vielä haitallisempia tai sosiaalinen vaikutus olisi vielä suurempaa. Täydellistä ratkaisua ei ole saatavilla ja valitettavasti ne jätevedet on kuitenkin johonkin laitettava ja näillä tiedoilla se Rakkolanjoki olisi sitten paras vaihtoehto, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Virpi Junttila toteaa.

Parasta vai vähemmän parasta tekniikkaa?

Valtuustoryhmien välillä eroa löytyy lähinnä siinä, kuinka paljon rahaa puhdistustekniikkaan ollaan valmiita satsaamaan.

Vihreiden mielestä kaupungin tulisi ostaa jätevesille paras mahdollinen puhdistustekniikka.

– Tämä on tärkeä asia ja on nähty jo Pien-Saimaankin kohdalla, että jos on säästetty näissä asioissa, niin se tulee myöhemmin kalliiksi, Junttila sanoo muistuttaen, että köyhän kannata ostaa halpaa.

Perussuomalaisille riittäisi vaatimattomampikin ratkaisu.

– En ole kyllä sitä mieltä, että sen tulee olla kalleinta. Tekniikan pitää olla hyvää, mutta ei tarvitse olla aivan kärjessä, koska siihen meillä tässä yhteiskunnan tilanteessa ei ole varaa, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen sanoo.

Puhdistamon paikka kuumentaa tunteita

Vedenpuhdistamon paikka saattaa sen sijaan muuttua, nykyisestä Toikansuosta Hyväristönmäelle muun muassa nykyisen alueen pienuuden vuoksi.

– Toikansuon kohdalla rakennusaika tulisi varmasti ongelmaksi, koska ne jätevedet pitää myös rakennusaikana puhdistaa ja Hyväristönmäellä olisi myös tilaa rakentaa, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Päivi Kukkonen listaa.

Hyvristönmäelle rakentaminen on kuitenkin herättänyt vastustusta paikallisten maanomistajien keskuudessa.

– Ikävähän se on, jos joudutaan pakkolunastamaan maata. Kyllähän vapaaehtoinen myynti on aina paras vaihtoehto. Nyt puhutaan kuitenkin sen mittaluokan asioista, että pitää pysytyä puhdistamaan niin, että se on taloudellisesti järkevää ja ympäristöystävällistä, Heltimoinen sanoo.

Jätevesien kohtalosta on määrä päättää joulukuun alussa.

Suosittelemme sinulle