Hyppää sisältöön

Ikämiehet yrittävät paluuta eduskuntaan keskustan gallupsuosion imussa

Keskustaveteraanien mielestä nykypäättäjät ovat liian nuoria ja kokemattomia.

Kuva: Kati Rantala / Yle

Kauko Juhantalo on yksi senioripolitiikoista, jolla on palo päästä eduskuntaan, koska nykypäättäjät ovat epäonnistuneet.

– Nuoremmalla polvella on sellainen yleinen taitamattomuus tänä päivänä asioiden hoitoon. Jollakin tavalla on sellainen ilmapiiri, että päätöksiä ei synny. On suuria suunnitelmia, jotka eivät toteudu ollenkaan, Juhantalo sanoo.

Hän itse eteni 1990-luvun alussa ministeriksi, mutta ura tyssäsi valtakunnanoikeuteen, josta tuli vuoden ehdollinen vankeustuomio lahjuksen vaatimisesta. Tämän jälkeen hänet erotettiin eduskunnasta, mutta äänestäjät valitsivat hänet uudelleen vielä kahteen otteeseen.

– Suomi oli siihen aikaan sellaisessa tilassa että jostain piti löytää syyllinen ja minuun osuivat ne nuolet aika hyvin, Juhatalo selittää.

Poikkeuksellisen moni muukin kuusi-seitsenkymppinen veteraanipoliitikko haluaa lähteä näyttämään, miten asioita pitäisi tässä maassa hoitaa. Osa putosi parlamentista viime vaaleissa, osa jo aiemmin.

Keskustanuoret ikämiesten vyörytyksestä ihmeissään

Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen ei ymmärrä vanhojen partojen puheita.

– Kyllä se minua rassaa, koska on meillä ennenkin ollut vaikeina aikoina nuoria, Säkkinen sanoo.

Hän viittaa lamavuosien nuoreen keskustalaiseen pääministeriin, Esko Ahoon ja kylmän sodan kolmikymppiseen ulkoministeriin, Paavo Väyryseen.

Hän näkee jäähypenkkiläisten valituksen johtuvan keskustan oppositioasemasta.

– Kun ei ole ollut hallitusta vetämässä niin katsotaan, että keskustan pitäisi päästä laittamaan maa kuntoon ja mieluimmin itse olla sitä tekemässä. Säkkinen sanoo.

– Oppositio on varmaan saanut monia syyhyttämään, että kerran vielä lähdetään.

Ministerin pesti tähtäimessä

Keskustan vaalinäkymät syyhyttävät vallan makuun päässeitä.

Ex-pääministeri Matti Vanhanen on onnistunut karistamaan yltään takavuosien kiusalliset yksityiselämän koukerot ja eduskunta houkuttaa jälleen.  

Paavo Väyrynen on jälleen tarjonnut isänmaalle palveluksiaan ministerinä. Väyrynen aloitti kolmikymppisenä ulkoministerinä, nyt hän on 68.

Ministerinpesti houkuttaa myös kristillisistä perussuomalaisiin loikannutta kuusikymppistä Toimi Kankaanniemeä.

Keskustanuori antaa ikämiehille arvonsa, mutta paheksuu kohtuutonta nuorten puoluejohtajien ja poliitikkojen syyllistämistä.

– Luulen, että nämä kuuskymppiset jotka katsovat nyt tätä menoa, ajattelivat kolmikymppisenä ihan samoin, että nuo vanhat naamat pitäisi vaihtaa ja silloiset kuusikymppiset ajattelivat, että nämä nuoret evät osaa mitään, Säkkinen sanoo.

Suosittelemme sinulle