Hyppää sisältöön

Oopperatähti Anita Välkin lauluista jäi jäljelle vain yksi soololevy

Kansainvälisesti tunnetuimpiin oopperatähtiimme lukeutuvan Anita Välkin laulua on tallentunut vain yhdelle albumille, jossa hän on pääosassa. Välkin ura nousi tähtiin Kokkolan ja Vaasan teattereissa, ensi-iltoja saattoi olla jopa 20 vuodessa.

Anita Välkki
Anita Välkki Kuva: Kalle Kultala
Ari Vihanta

Suomen ensimmäisiin kansainvälisiin oopperatähtiin kuuluvan Anita Välkin (1926-2011) laulua on tallennettu valitettavan vähän jälkipolville. Vuonna 2012 julkaistu Vissi d’Arte -levy on ainoa äänitallenne, jossa Välkki on pääosassa. Levylle on koottu Toivo Kuulan lauluja ja Välkin kuuluisimpia rooleja. Varsinainen levytys jäi tekemättä.

– Levytysajat menivät ristiin esiintymisten kanssa. Sitten kun olisi ollut aikaa, hän joutui sappikivileikkaukseen. Se oli onnettomien sattumusten summa, ettei varsinaista levytystä tehty, kertoo Välkin tytär Raija Leikola.

Yleisradio nauhoitti usein Suomen Kansallisoopperassa Välkin rooleja, mutta 1960-luvulla nauhat olivat kalliita ja oli tavallista että niiden päälle nauhoitettiin uudelleen. Anita Välkki -seura toivookin, että se saisi mahdollisesti jollakin piironginlaatikossa olevia äänityksiä restauroitavakseen.

Seura järjestelee ja luetteloi parhaillaan Välkin jäämistöä. Syntyvä kokoelma julkaistaan joko kotimuseossa tai luovutetaan Kansallisarkistoon.

Ammattilaisura alkoi Kokkolasta

Anita Välkin ura alkoi 15-vuotiaana Valkeakosken tehdaspalokunnan näyttämöltä. Hänet kiinnitettiin sotien jälkeen Kokkolan Työväen Näyttämölle, jossa hän oli yhdessä Tauno Sorviston kanssa talon ensimmäiset ammattinäyttelijät. Kokkolan Työväen Näyttämöstä tuli myöhemmin useiden nimimuutosten jälkeen Kokkolan kaupunginteatteri.

– Hän oli aivan tavattoman innoissaan, että hän pääsi aloittamaan siellä ainoana ammattilaisena naisena. Hän sai ihan palkkaakin, naurahtaa Raija Leikola.

Anita Välkki nousi Kokkolassa tähdeksi, esityksiä tultiin katsomaan bussilasteittain ympäri Pohjanmaata. Etenkin Välkin operettiroolit olivat suosittuja. Keskipohjanmaa-lehti julkaisi 17.11.1945 arvostelun Niskavuoren nuori emäntä -näytelmästä.

– Yksittäisistä näyttelijöistä omaa luokkaansa oli Anita Välkin näyttelemä Niskavuoren nuori emäntä. Hänen esityksensä oli niin vakuuttavaa ja varmaa, ja se osoitti että tässä nuoressa näyttelijässä piilee varsin suuri lupaus, kirjoitti lehti aivan oikein.

Vaasassa 20 ensi-iltaa vuodessa

Anita Välkin ura jatkoi voittokulkuaan Vaasan Suomalaisessa Teatterissa. Välkki sai Vaasassa paljon isoja rooleja, hän oli kaikissa laulunäytelmissä ja opereteissa päärooleissa. Hän asui kollega Tiina Rinteen kanssa yhteistaloudessa ja saman keittiön jakoi myös näyttelijä Leo Jokela.

Välkin tyttärelle Raija Leikolalle Vaasan aika onkin jäänyt mieleen erittäin hauskana. Äiti tosin joutui painamaan töitä tosissaan. Tiina Rinne oli jälkeenpäin muistellut, että yhtenä vuonna heillä oli yli 20 ensi-iltaa, joissa he olivat miltei kaikissa mukana.

Raija Leikola istui nuorena tyttönä usein katsomossa.

– Olin tavattoman ylpeä äidistä. Vieressä istunut naapuri sai kyllä kuulla sen. Katso, tuo on minun äiti! Mummu sai välillä viedä minut ulos kun innostuin liikaa. Kerran parahdin itkuun kun näin äidin Oprina vanhukseksi maskeerattuna. Ääni oli äidin, mutta kasvot olivat mummon.

Vaasasta Anita Välkin tie vei Kansallisoopperaan ja sieltä maailman suurille oopperalavoille. Äiti tunsi suurta tuskaa siitä, että oli paljon poissa kotoa, ikävä oli tyttärelläkin.

– Sitten kun äiti oli läsnä, hän osasi olla niin sataprosenttisesti läsnä. En tiedä korvasiko laatu määrän, mutta katkeraksi en ole jäänyt. Jonkin kerran olin ulkomaillakin mukana, kyllä sitä oli upea katsoa isoilla lavoilla, muistelee Leikola.

Anita Välkki loi vielä toisen uran laulupedagogina.

Suosittelemme sinulle